Radnici godinama čekaju na presude

S obzirom na to da se u Crnoj Gori vodi značajan broj radnih sporova, zbog prava iz radnog odnosa, te da suđenja traju i po nekoliko godina, u Sindikatu uprave i pravosuđa smatraju da je neophodno osnivanje suda koji bi se bavio isključivo tom vrstom sudskih sporova. Često smo svjedoci da radnici decenijama čekaju na sudsku presudu, a jedan od razloga za to je i veliki broj predmeta koji se svakodnevno procesuiraju pred Osnovnim sudom, kao i nedostatak kapaciteta.

Nenad Rakočević iz Sindikata Uprave i pravosuđa Crne Gore smatra da bi sud za radne sporove olakšao situaciju u crnogorskom pravosudnom sistemu, jer bi bio usko specijalizovan za tu vrsta spora. Rakočević je pojasnio da bi same presude bile najkvalitetnije i najrealnije, jer bi se olakšao rad osnovnim, višim i upravnim sudovima. Smatra i da je ova vrsta problematike osjetljive prirode, i da joj zato treba posvetiti posebnu pažnju.

– Na taj način mi bi uveli dobru praksu koja godinama unazad postoji bukvalno svuda u regionu i Evropi – kazao je Rakočević.

Poznato je da Crna Gora ima veliki broj radnih sporova. To posebno košta radnike koji godinama nekad i decenijama čekaju presude. I Rakočević ističe da bi upravo zato, usko specijalizovani sud za radne sporove i te kako ubrzao i konkretizovao rješavanje radnih problema Razlog velikom broju radnih sporova Rakočević nalazi u tome, što u značajnom broju slučajeva poslodavci ne poštuju zakonske norme, te ne isplaćuju zarađena sredstva ili ne poštuju određena prava koja radnike sleduju.

Izvor: Sloboda

589

Ostavite komentar