Radnici zbog obećanja o „Evropa 2“ bili bezbrižni, sada potpuno suprotna situacija

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević obratio se premijeru Milojku Spajiću i ministru finasija Novici Vukoviću, povodom predloga budžeta usvojenog na Vladi u kojem nema uvećanja plata za zaposlene u javnoj upravi.

 Obraćanje Rakočevića prenosimo integralno:    

“Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa uslovno je obavezivao Ministarstvo finansija, odnosno našeg resornog ministra Novicu Vukovića da do sada obavezno sjednemo najmanje jednom i razgovaramo povodom dvije imperativne norme a koje se odnose na uvećanje zarada za 2024. godinu sa propratnim uslovima tog člana i sada već zakonom isteklom roku potpisivanja akata zajedničke Stambene zadruge „Odgovornost”.

U mnogo zvaničnih i nezvaničnih zahtjeva za razgovor imali smo strpljenja bukvalno do ovog trenutka, kada nam se jasno iskristalisala činjenica da sa Vaše strane ne postoji volja za korektnim i stabilnim odnosom socijalnog dijaloga i partnerstva.

Prije donošenja i usaglašavanja budžeta bili ste takođe u obavezi da sve značajne sindikate kao što je između ostalih Sindikat uprave i pravosuđa pozovete na konsultacije i saslušate sa naše strane viđenje na aktuelnu problematiku. Računajući na kratko vrijeme bitisanja ove Vlade imali smo itekako razumjevanja, pogotovo jer se na neiskustvo i neobavještenost moglo opravdati sve.

Impresionirani obećanjima o programu Evropa 2 od početka 2024. godine, bezbrižno i blagonaklono su svi radnici Crne Gore očekivali konačno jednu stabilnost i dugoročnost, za razliku na do sada potpuno suprotnu situaciju nestabilnosti i radničke nesigurnosti. Morate znati da ste izazvali jedno opšte razočarenje i bijes radnika i građana, a pogotovo zdravog sindikalnog pokreta.
Galopirajuća inflacija je od zadnjeg uvećanja zarada porasla više od 25 odsto ali smo vjerovali da će te se uhvati u koštac sa njom, da će te obuzdati kako nju tako i tajkunske trgovinske lobije. Međutim, Vi evo pokušavate da obuzdate opustošene radničke novčanike.

Sindikat uprave i pravosuđa pored svojih 10 hiljada članova zastupa takođe oko 23 hiljade direktno, odnosno posredno preko GKU oko najmanje 28 hiljada zaposlenih u javnoj upravi i drugim institucijama javnog sektora.

Pružili smo Vam, poštovani Predsjedniče i Ministre korektnu i dobronamjernu ruku saradnje, pružili smo Vam otvorenu šaku koja simbolizuje otvoreno srce prema Vama. Dobili smo neuvažavanje i nepoštovanje. Odgurnuli ste našu pruženu ruku. Nismo očekivali da će se ponoviti situacija odnosa prema nama kao kada je stolovala 42. Vlada CG. Nismo računali na to jer smo bili puni entuzijazma pa makar i obaveznog oficijelnog uvažavanja. Međutim, na samo jedan medijski tekst našeg bratskog Sindikata prosvjete, vi ste već za naredni dan zakazali razgovore i uvažili njihovu stranu, a to nam mnogo govori i poručuje.

Način na koji se do sada odnosila ova Vlade prema nama, prema onom ogromnom broju radnika javne uprave i njihovih porodica koje zastupamo je nagovještaj za naredni period a Sindikat uprave i pravosuđa će se potruditi veoma brzo, već narednih dana da svi oni budu detaljno informisani i da u budućnosti to znaju da cijene.

Ovim putem uvaženi Predsjedniče i ništa manje uvaženi Ministre Vukoviću opet Vam pružamo ruku saradnje i obostarnog uvažavanja i poštovanja, još jednom tražimo koliko danas informaciju o zajedničkom viđenju i pokušaju prevazilaženja problema, jer već narednih dana preduzećemo sve legitimne sindikalne radnje i aktivnosti kako bi opravdali svoje postojanje i ulogu koju nam je povjerilo naše članstvo. Naše veliko iskustvo iz prošlosti, organizovanost i neupitna volja našeg kompletnog članstva koji nam zadnja dva dana traže hitno preduzimanje raznih aktivnosti, primoraće nas da nakon ovog zvaničnog obraćanja možda i nepovratno pokrenemo veliku mobilnost a na to smo primorani ne samo ovim navedenim problemima, već i drugim, iz drugih ministarstava i organa, ništa manje značajnim”.

Izvor: DAN

750