RADNJE DIREKTORA BULATOVIĆA SPADAJU U DOMEN KRIVIČNE ODGOVORNOSTI

Izvor: Pobjeda – Autor: Nada Kovačević

Koji su razlozi nekorektnih i prizemnih postupaka Bulatovića, možemo samo da pretpostavimo, ali provijava pomisao da je u pitanju osveta za eliminisanje člana koji se direktno ticao zarade direktora i – kazao je Rakočević 

Nedavne radnje direktora JP NPCG Aleksandra Bulatovića, koji je izmijenio prijedlog kolektivnog ugovora bez znanja sindikalne organizacije i takvog ga uputio prema Vladi, spada u zonu krivične odgovornosti – tvrdi predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

On podsjeća da je Bulatović nakon što su predstavnici sindikata u tom trenutku na priloženu dokumentaciju stavili svoj potpis saglasnosti, zajedno sa svojim zamjenikom Stevanom Raičevićem dodao još dva akta, čija je sadržina direktno usmjerena na miniranje Kolektivnog ugovora.

RAZLOZI SE PRETPOSTAVLJAJU

– Takav ugovor, usaglašen od strane poslodavca i sindikata, trebao je da ide na konačno odobrenje prema Ministarstvu finansija, odnosno Vladi. Koji su razlozi ovakvih, najblaže rečeno, nekorektnih i prizemnih postupaka, možemo samo da pretpostavimo, ali provijava pomisao da je u pitanju osveta za eleminisanje člana koji se direktno ticao zarade direktora i zamjenika. U svakom slučaju, razlozi su kao kod dobrog dijela političara i funkcionera u domenu ličnog interesa – kazao je Rakočević Pobjedi.

Predsjednici Sindikata NPCG Jeleni Dragović je, kako je ona kazala Pobjedi, nakon što je uvidjela prevaru prijećeno otkazom, na što Rakočević kaže da je direktor time štetu napravio najviše sebi.

– Dragović je prekaljeni borac protiv samozvanih autokrata, koji svojim postupcima najviše štete prave i sebi lično i partijama iz kojih dolaze. Mislim da partije koje su na vlasti po hitnom postupku treba da se oslobode nekompetentnog balasta, kojima je istekao rok trajanja, jer će sami sebi praviti faulove sa povredama koje se ne mogu zaliječiti. Kao i u prošlosti kada je ista predsjednica Jelena Dragović dobila otkaz od bivšeg direktora Elvira Klice, tako i trenutno – kaže Rakočević dodajući da će time i u budućnosti Dragović imati fizičku i institucionalnu podršku od Sindikata uprave i pravosuđa CG.

– Napominjem, ne pomoć, ona je dokazala da se sama bije sa mnogo većim tajfunima, već podršku sindikata u svakom potrebnom smislu – poručuje Rakočević.
Direktor Bulatović je nakon najavljenog protesta zaposlenih prvo zvao upravo Rakočevića da mu kaže da će potpisati kolektivni ugovor, što nam je on potvrdio.

– Imao sam informaciju da su se radnici sami organizovali i da su imali u planu održavanje protesta protiv čitavo posljednje vrijeme namjernog miniranja kolektivnog ugovora od strane direktora i zamjenika direktora NPCG, koji su konkretno radili sve da se zaposlenima ove ustanove ne povećaju, odnosno usklade plate. Još od 2013. godine nijesu usklađivani, odnosno uvećavani koeficijenti za sve njih. Prije programa „Evropa sad“, odnosno uvećanja minimalne zarade na 450 eura od 1. januara ove godine, kategorija nadzornika u nacionalnim parkovima koji imaju četvrti stepen stručne spreme, na primjer, imala je zaradu u visini od 250 eura, dok je sedmi stepen stručne spreme imao od 400 do 420 eura – objašnjava Rakočević.

On podsjeća da je bivša uprava na čelu sa Jelenom Kljajević dala maksimum napora u pravcu povećanja zarada.

– Upravo je partijski šef i tetak direktora Bulatovića i bivši premijer Zdravko Krivokapić onemogućio zbog sitnih političkih interesa da se radnicima ove državne ustanove povećaju najbjednije plate u čitavom regionu – tvrdi Rakočević.

BULATOVIĆ ZVAO PRVO RAKOČEVIĆA

Kako je dodao, Bulatović ga je zvao u ponedjeljak veče da mu kaže da je odrađeno sve povodom kolektivnog ugovora kako je dogovoreno.

– Kazao mi je da je kolektivni potpisan i da sе može preuzeti sjutradan ujutro, naravno sve iz razloga kako bi se uticalo od strane sindikata da se samoorganizovanje radnika odloži. Naravno, vjerujući sindikat je uticao da do njega ne dođe i dobio od strane direktora jedan klasičan vid prevare i, najblaže rečeno, neprincipijelnog ponašanja. Nedopustivo je da vlast na ovako važnim funkcijama drži nekompetentne osobe sa kvalitetom date riječi koja se može vidjeti iz prethodno navedenih primjera – ističe Rakočević.

Dvojac u vidu direktora i zamjenika NPCG, koji je bio zadužen samo za prikazivanje iznosa fiskalnog efekta koji će biti proslijeđen Vladi na odlučivanje je, prеma njegovim riječima, prikazao lažno stanje priliva sredstava i mogućnosti samoodrživosti ove veoma važne i profitabilne јavne ustanove.

– Nakon ovoga su se stekli uslovi da Vlada razriješi ova dva v.d. funkcionera, te omogući da radnici Naciоnalnih parkova konačno dobiju visinu zarade koju su svi ostali uskladili još 2016. godine tadašnjim Zakonom o zaradama – tvrdi Rakočević. 

Nadležni, kako poručuje, treba da znaju da akumulirana suma dugovanja po osnovu upravo pomenute neusklađenosti koeficijenata još od 2013. godine iznosi preko 2.800.000 eura.

– Uz ovaj iznos niјеsu uračunati eventualni troškovi sudskih procesa, koji bi sa zateznim kamatama izašli preko 3.400.000 eura – poručuje Rakočević ističući da је pomenuti ,,dvojac“ direktora direktnom namjerom i jeftinim političkim trikovima pokušao minirati i samim tim dovesti državu do enormnih troškova.

–Tražimo od relevantnih i odgovornih državnih nivoa da pod hitno preispitaju odgovornost Uprave NPCG i procesuiraju ih pred nadležnim pravosudnim organima za nesavjesno, odnosno svjesno postupanje i pokušaj nanošenja štete državi Crnoj Gori – poručio je na kraju Rakočević.

Direktor Bulatović Pobjedi nije htio da daje izjavu po ovom pitanju, samo je negirao tvrdnje Dragović navodeći i da nije tačno da ona nije znala za umetanje dokumenta, te da joj nije prijećeno otkazom.

538