Rakočević – Građani će platiti odštetu zbog nezakonitih smjena funkcionera

Sindikat uprave i pravosuđa nije konsultovan pri donošenju pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstava i državnih organa i nije učestvovao u kreiranju i donošenju tih akata, saopštio je Pobjedi predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

On smatra da je zbog neznavenosti, prepotentnosti i arogancije pojedinaca iz Vlade došlo do kršenja pravne procedure pri smjeni visoko rukovodnog kadra u ministarstvima i državnim organima.

On upozorava da bi u slučaju pokretanja sporova pred sudovima u ovim slučajevima država, odnosno crnogorski građani platili odštetu smijenjenim funkcionerima.

“Uopšte nemamo informaciju o sistematizacijama. Skoro ni u jednom državnom organu predstavnici vlasti nijesu nas ispoštovali i kontaktirali i nijesu dali Sindikatu radnu verziju akta o sistematizaciji kako bi Sindikat dao svoje mišljenje i učestvovao u izradi pravilnika”, kazao je Rakočević Pobjedi.

Vlada je na sjednici održanoj 25. februara utvrdila pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstava ekonomskog razvoja, kapitalnih investicija i vanjskih poslova.

“I dalje nema od strane Vlade korektne pružene ruke prema Sindikatu uprave i pravosuđa, kako bi i mi učestvovali u izradi pravilnika o sistematizaciji”, rekao je Rakočević.

Prema njegovim saznanjima u pojedinim ministarstvima i državnim organima se čak planira i povećanje broja zaposlenih, a ne smanjenje.

U prethodnom periodu nova vlast je sa pozicija uklonila značajan broj visoko rukovodnog kadra, tako da su bez funkcija ostali brojni direktori direktorata u ministarstvima i direktori državnih organa.

Vlada je, između ostalog 1. marta usvojila akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Upravi policije, koji je dostavio novi vršilac dužnosti direktora ove službe Zoran Brđanin.

Time je sedam pomoćnika direktora Uprave policije ostalo bez funkcija. Brđanin je zvanično imenovan 23. februara za v. d. direktora, a sistematizacija se na Vladi našla poslije svega šest dana 1. marta i to sistematizacija kojom je više sektora objedinjeno, što znači da je rađena svojevrsna reorganizacija Uprave policije.

Prema ranijim saznanjima Pobjede, gotovo je sigurno da će neki od smijenjenih čelnika Uprave policije satisfakciju potražiti na sudu. U slučaju da dobiju spor odštetu će platiti svi građani Crne Gore.

Očekuje se i da brojni drugi smijenjeni rukovodni kadar iz ministarstava i državih organa pokrene sudske sporove zbog toga što su ostali bez funkcija.

Neznavenost i arogancija

Rakočević smatra da je u tim slučajevima najvjerovatnije došlo do kršenja pravnih procedura.

“Neznavenost, prepotentnost i arogancija pojedinaca iz Vlade dovode do toga da je u ovim slučajevima nepobitno došlo do kršenja pravne procedure, odnosno da će država u konačnom snositi određene troškove po osnovu tužbi”, kazao je Rakočević.

Ukoliko do toga dođe, Rakočević očekuje da će i lica koja su donosila takve odluke snositi odgovornost.

“Vlada veliko nepovjerenje prema postojećem rukovodnom kadru, koji je nova vlast zatekla, što možda ima negdje osnova, a negdje nema. U svakom slučaju pravna procedura mora da se poštuje. Sve je pod velom tajne, svi su u nekoj strepnji, očekivanju, boje se za svoje radno mjesto”, izjavio je Rakočević.

On se osvrnuo i na eventualni politički revanšizam u javnoj upravi, naročito u slučajevima rukovodnog kadra.

“Možda negdje i ima i političkog revanšizma, ali u jednom dobrom dijelu slučajeva zadržali su rukovodni kadar u tom nekom drugom, trećem ešalonu ispod starješine organa. Prepoznali su u njima korektne, kompetentene stručne ljude i zadržali su ih na tim pozicijama. I to je baš rasprostranjena pojava”, tvrdi Rakočević.

On smatra da je i bilo očekivano da se promijeni prvi nivo rukovodnog kadra.

“Međutim kada se ide po dubini ekspertiza ipak treba da dođe do izražaja”, saopštio je Rakočević.

Prekinuti razgovori sa Vladom

Sindikat uprave i pravosuđa je ranije imao sastanak sa ministrom pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimirom Leposavićem, a očekuju i sastanak sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić.

“Međutim nailazimo na ponašanje pojedinaca iz Vlade koje nije svojstveno pravim predstavnicima rukovodnog kadra”, rekao je Rakočević.

On je naveo da sa predstavnicima Vlade nijesu dogovorili iznose otpremnina u slučaju pojave tehnološkog viška.

“Prekinuta je konverzacija, prekinuti su razgovori sa Vladom ne našom voljom nego voljom predstavnika Vlade. Izigrali su naše povjerenje, mi bismo do sada i te kako reagovali i imali smo to u planu, međutim epidemiološke mjere koje su pooštrene i koje su aktivne nas usporavaju u tim našim aktivnostima”, saopštio je Rakočević i dodao da će Sindikat uprave u prvom trenutku kada to bude moguće i kada se steknu uslovi odgovoriti ,,onako kako zaslužuju naši socijalni partneri“.

“Mi ćemo adekvatno odgovoriti istog trenutka kada se steknu epidemiološki uslovi. Odgovorićemo našim načinom, legitimnim sindikalnim načinom borbe, nećemo dozvoliti bilo kakvo nepoštovanje osnovnih procedura ili obaveza”, poručio je Rakočević.

On je podsjetio da je Sindikat uprave i pravosuđa u slučaju pojave tehnološkog viška predložio i same cifre otpremnina, koje bi išle uz sporazumni prekid radnog odnosa.

On je naveo i da su otpremnine koje su predložili u preporukama veće od onih koje je bile predviđene prethodnih godina.

Rakočević tvrdi da u novoformiranim državnim organima koji su u prethodnom periodu integrisani, zaposleni mogu u svakom trenutku ostati bez posla.

“Čim se promijeni ime organa, moraju da se dobiju nova rješenja, a oni su na produžena rješenja trenutno, tako da su vrlo neizvjesne situacije, što dobrim, korektnim i poštenim radnicima ne odgovara ni u kom slučaju”,naglasio je Rakočević.

Vlada nezakonito angažuje ,,eksperte“

Rakočević je upozorio da je od fomiranja nove Vlade, veoma rasprostranjena pojava angažovanja eksternih stručnjaka, odnosno eksperata.

“Anagažuju se neka lica po ministarstvima, a ne znamo ni ko su. Imam informaciju da se angažuju advokati po ugovoru o djelu i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima što je protivzakonito. Ti ljudi čak daju sebi preveliku slobodu i ovlašćenje da mogu u tom državnom organu da nastupaju kao neki rukovodni kadar, što oni nijesu”, istakao je Rakočević.

Izvor: pobjeda.me

1.409