Rakočević: Otpuštanja bi dovela do socijalnog bunta

Vlada zbog političkog ambijenta ne smije posegnuti sa mjerom otpuštanja zaposlenih u javnoj upravi, jer bi to dovelo do socijalnog bunta, ocijenio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević. On je upozorio da bi nasilno otpuštanje zaposlenih iz javne uprave dovelo do ogromnih sudskih troškova.

– Međunarodne institucije definitivno vrše pritisak na našu vladu da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, kao što je to planirano i strategijom reforme javne uprave, sanacionim planom i određenim planiranim mjerama štednje. Ali, smatram da zbog političkog ambijenta Vlada ne smije posegnuti za takvim mjerama jer bi i pored postojeće teške socijalne situacije u mnogim porodicama došlo do brojnih egzistencijalnih problema, odnosno do socijalnog bunta. Svako nasilno otpuštanje zaposlenih ima za posledicu, kao na primjer u Kolašinu, gubljenje sudskih sporova koji kao što je poznato uzrokuju ogromne sudske troškove ukazao je Rakočević.On smatra da nema viška zaposlenih, pogotovo ne u državnoj upravi, a da u lokalnim upravama treba izvršiti preraspodjelu poslova, odnosno radnih mjesta.

– Kao što možete vidjeti, u poslednje vrijeme imamo značajno zapošljavanje novih radnika, na primjer u Poreskoj upravi i MinIstarstvu finansija. Oni su dokaz da u državnoj upravi nema viška zaposlenih. Ukoliko neko smatra da ima viška zaposlenih, ne daj Bože, neko ostane bez posla, minimum jedan funkcioner koji ga je zaposlio mora da odgovara i trpi zakonske posledice zbog namjernog, nesavjesnog rada i trošenja državnih sredstava – smatra predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Komentarišući radne sporove koje su zaposleni u javnoj upravi pokrenuli protiv države, Rakočević je naglasio da se niko ne pita zašto ne odgovara onaj funkcioner, direktor ili starješina zbog čije neodgovornosti ili nerada se državi nameću toliki sudski troškovi zbog radnih sporova. Kaže da bi, da je na njemu moć odlučivanja, svima onima koji su osnovano tužili državu, presudio duplo više nego što zahtijevaju, a odgovorne ili uzročnike kaznio kako, po njegovim riječima, zakonski i dolikuje. U našoj državi ne postoji princip odgovornosti i njeno sankcionisanje. U novim predloženim rješenjima ovog problema, kroz zakone o radu i o državnim službenicima i namještenicima, taj problem je riješen tako što se obavezno svi prvo usmjeravaju na Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova, a opet na kraju niko ne spominje najbolji način rješavanja ovog problema, a to je sankcionisanje onih koji su te probleme izazvali naglasio je Rakočević. Poručuje da ni u kojem slučaju nijesu zadovoljni položajem zaposlenih. Osnovni razlog nezadovoljstva su veoma male zarade, kako za one sa srednjim, tako i za one sa visokim stručnim obrazovanjem. Uslovi za rad se razlikuju od organa do organa, odnosno od opštine do opštine, tako da su negdje dobri, a negdje loši. Veoma je prisutan problem mobinga na zaposlene, koji ne prijavljuju iz određenih strahova. Takođe, u većini organizacija ne postoje kolektivni ugovori kod poslodavca, odnosno ne primjenjuju se postojeći, a kada se pregovaraju sve gdje je u pitanju novac poslodavci kao da su alergični. Razloga za nezadovoljstvo ima i previše, teško da se ovdje mogu svi pobrojati upozorio je on.

Rakočević je kazao da u tom sindikatu nijesu zadovoljni finalnim Nacrtom zakona o radu.

– Ima određenih poboljšanja, ali mnoge krucijalne stvari po radnike, pogotovo iz realnog, odnosno privatnog sektora nikako nijesu dobro predložene. Samo jedno negativno rješenje po radnike ili predloženi član potire sve dobre stvari, tako da mi nikako nijesmo zadovoljni predloženim zakonom – naglasio je on.

Malverzacije na štetu radnika

Prema riječima Rakočevića, Nacrtom zakona o radu predviđeno je deset načina kojima se poslodavci onemogućavaju da otpuste radnike, a onda im se, kako dodaje, omogući samo jedan način.

– Potpuno dovoljan kao na primjer u aneksu ugovora gdje se navodi da ako se zaposleni ne slaže sa aneksom ugovora da mu se smanji plata, ima pravo da ga otpusti. Ne slažemo se, takođe, uopšte sa postojanjem agencija za posredovanje pri zapošljavanje, gdje se pored predloženog člana neprekidnog rada od 36 mjeseci potrebnog za ugovor na neodređeno, daje mogućnost raznih malverzacija i gimnastike da se zaposleni trajno ne zaposle ukazao je on.

Izvor: DAN

566

Ostavite komentar