Pažin tvrdi da je odgovornost na starješinama

Rad svakog starješine organa državne uprave, čiji su službenici tužili državu, biće analiziran i na osnovu toga će se preduzimati odgovarajuće mjere, najavio je ministar pravde Zoran Pažin.

“Odgovornost je ključna i za službenike koji su dužnu da poštuju službeničku etiku i starješine organa koji su tu da daju primjer pa i u etičkoj i pravnoj odogovornosti”, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, suština je odgovornost javnih funkcionera koji nijesu radili svoj posao kako treba i službenika koji su pokušavali da zloupotrebom procesa suđenja dođu do određenih sredstava.

“Ali akcenat je na starješinama koje su to dozvolile”, kazao je Pažin novinarima, poslije skupa o reformi pravosuđa u Crnoj Gori.

On je pojasnio da u vezi zloupotreba službenika misli na neprincipijelne dogovore između pojedinih službenika i advokata da se za vrlo mala sredstva za koje nijesu postojale ni jasne evidencije o dugovanjima, pred sudovima ostvare višestruko veće iznose.

“To nije u skladu na službeničkom etikom”, ocijenio je ministar pravde.

Pažin je naglasio da akcenat treba staviti na odgovornosti starješine.

“Jer starješine su odgovorne za ukupan rad organa na čijem su čelu i to je bila intencija i namjera Vlade, ali nije na najbolji način prepoznata u javnosti“, rekao je Pažin.

Na pitanje na koji način će se utvrditi odgovornost, Pažin je rekao da je odgovornost uvijek individualna.

“Od slučaja do slučaja biće analiziran rad svakog starrješine organa državne uprave i na osnovu toga će se preduzimati odogovarajuće mjere. Između ostalog i kroz ocjenu rada tih starješina, mogućnost njihovog izbora ili isključenje iz sistem državne uprave i prepuštanja mjesta boljim, odgovrnijim i profesionalnijim“, zaključio je Pažin.

589

Ostavite komentar