Rakočević: Ponuda Vlade je uvođenje klasične autokratije, Zakonom o zaradama ukida sindikate

Izvor: DAN

U sporazumu koji je premijer predložio Sindikatu prosvjete, a koji slobodno možemo očekivati i mi svi ostali, stoji jedan predlog koji nije u domenu demoktaratskih načela, kvalitetnog socijalnog partnerstva, a nadsve građanskih i radničkih sloboda, kaže Rakočević

Poslije mnogo puta izgovorenih riječi našeg premijera Milojka Spajića, a koje demantuju posljednja dešavanja sa Sindikatom prosvjete, pod velikim opravdanim pritiskom prosvjetara koji junački brane ne samo svoju profesiju već i sve ostale profesije u Crnoj Gori, ipak su ponudili djelimično pozitivno rješenje vezano za uvećanje zarada koje je tražio Sindikat prosvjete, kazao je Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa CG.

– Međutim, u sporazumu koji je premijer predložio Sindikatu prosvjete, a koji slobodno možemo očekivati i mi svi ostali, stoji jedan predlog koji nije u domenu demoktaratskih načela, kvalitetnog socijalnog partnerstva, a nadsve građanskih i radničkih sloboda – kaže Rakočević.

Naime, kako je istakao, u predlogu Sporazuma sa strane premijera je implementirano da će se novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji se planira usvojiti do kraja drugog kvartala ove godine, zaposlenima u prosvjeti, a to znači i ostalima iz javnog sektora, tabela sa koeficijentima namjerava se premjestiti iz Granskog kolektivnog ugovora u pomenuti novi Zakon o zaradama.

– Značenje ovih namjera je da se u budućnosti sindikati kao reprezetativni zastupnici, to jest svi zaposleni iz javnog sektora neće pitati o visini svojih zarada ili koeficijenata, nego će se pitati vladajuća skupštinska većina ili Vlada. Značenje ovih namjera je klasičan uvod u jednu autokratiju, odnosno u diktaturu – kazao je Rakočević.

Navodi da je Spajić sa svojim saradnicima odlučio da stanje stvari vrati na početno, ili jedan veoma jasan ambijent koji nas je pratio proteklih decenija.

– Klasično jednom populističkom obmanom posljednje vrijeme se prozivaju sindikati da su aparatčici nekih političkih struja, a ovaj predlog ovaj primjer je dokaz koliko su se simbiozno vezali sa svim onim lošim prošlim praksama i načinima djelovanja prema radnicima i građanima Crne Gore,  i to niko drugi do naš premijer sa svojim najbližim saradnicima klasičnim recidivima prošlosti, odnosno politika toliko poznatih našoj bližoj prošlosti – kaže Rakočević.

Sindikat uprave i pravosuđa poziva sve sindikate javnog sektora da ne dozvole revitalizaciju diktature, koja je posljednje vrijeme toliko vidljiva kroz sva dubiozna postavljenja na značajne javne funkcije, kao i kroz njihove provizorne postupke i odluke koje građanima Crne Gore veoma jasno poručuju „džabe ste krečili“.

– Ukoliko zarade vrate kroz Zakon o zaradama, najmanji problem će biti štrajkovi i protesti, odnosno njihovo trenutno nepoštovnaje imperativnih normi Granskog kolektivnog ugovora i za oblast uprave i pravosuđa i za oblast prosvjete, to će biti samo jedna komična dramska scena u odnosu na ono što nas u budućnosti očekuje.

Gospodine Spajiću sa saradnicima, zar stvarno mislite da se ne vidi vaša rabota i vaše namjere. Unižavanjem poštovanja zakonskih odredbi u vidu obaveznih uvećanja zarada, pokušajem unižavanja najvećih sindikata javnog sektora, mislili ste da neko ne umije da sabere dva i dva. Nažalost jedan broj građana je iskreno obmanut, a drugi najveći broj, koji su na pristupu relevantnih informacija i saznanja budite uvjereni da nisu obmanuti i da su totalno razočarani – kazao je Rakočević.

Navodi da su trenutno na najvažnijem istorijskom ispitu Jakov Milatović i Andrija Mandić, kao i svi konstituenti vladajuće većine.

– Ukoliko se i dalje nastavi njihov pasivan odnos, ili takozvano ćutanje administracije, nema sumnje da ono znači da se slažu sa svim postupcima i bućim namjerama premijera i njegovih najbližih saradnika – kaže Rakočević.

Sindikat uprave i pravosuđa poziva sve građane Crne Gore da zajedno sa sindikatima stanu na put začetku jedne nove diktature, samovolje i haosa, jer su njihovi dosadašnji postupci i namjere potpuno razotkriveni indikatori svega prethodno navedenog.

– Iskreno smo vjerovali da donekle postoji glas razuma i da će sva vaša gordost iščeznuti kroz kontinuitet saradnje i adekvatnih razgovora, ali namjerom da kroz razne zakone, reorganizacije, decentralizacije ustvari idete baš sve protiv interesa radnika, građana i države, a na ruku raznim lobijima i interesnim recidivima, ova Vlada ne zaslužuje ukazano povjerenje, ova Vlada zaslužuje svaku vrstu osude i istorijsku odgovornost – istakao je Rakočević.

282