Rakočević: Povećanje nezaposlenosti direktna posljedica pandemije kovida posebno u dijelu malih i srednjih preduzeća

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević smatra da je povećanje nezaposlenosti direktna posljedica pandemije kovida posebno u dijelu malih i srednjih preduzeća.

“Na početku pandemije kada su se pravili planovi u vidu više faza pomoći privredi, Sindikat uprave i pravosuđa se direktno i javno obratio prethodnoj Vladi sa preporukom da gro pomoći države mora ići prema malim i srednjim preduzećima jer su oni kičma privrede Crne Gore”, istakao je Rakočević.

Prema njegovim riječima ,,najveći dio pomoći i na vrlo sumnjive načine išao je prema predstavnicima krupnog kapitala, povlaštenim tajkunima, dok su malim i srednjim preduzećima pripadale mrvice“.

“Kao efekat ove neravnopravne politike imamo posljedicu da se i danas gase firme, radnici ostaju bez posla, a porodice su na rubu egzistencije”, tvrdi Rakočević.

On je mišljenja da se u Crnoj Gori unazad mnogo vremena fingira broj nezaposlenih.

“Nekadašnjoj kao i sadašnjoj dnevnoj politici odgovara da je procenat nezaposlenih manji od istinskog stanja iz razloga što se na taj način cijeni i mjeri vrijednost i sposobnost njihovog upravljanaja državom. Iz tog razloga je Zavod za zapošljavanje prije nekoliko godina i promijenio obaveze nezaposlenih, odnosno onih koji su na birou rada. Ukinuto je nekadašnje obavezno prijavljivanje svaka tri mjeseca, gdje ako se zakasni sa prijavom ukida mu se i zdravstveno osiguranje”, kazao je Rakočević dodajući da sada i onaj koji nije na birou ima zdravstveno osiguranje.

“Sa druge strane izbrisan je iz evidencije nezaposlenih i vodi se kao zaposleno lice. Zbog ovih političkih zloupotreba ne postoji realan broj nezaposlenih, odnosno on je mnogo veći od onog broja koji se zvanično prikazuje”, tvrdi Rakočević.

Izvor: pobjeda.me

937