Rakočević uputio otvoreno pismo predsjednici Skupštine Saveza sindikata CG

Ispred Sindikata Uprave i pravosuđa CG obraćam Vam se ovim otvorenim pismom kao predsjednici najvažnijeg organa Saveza sindikata između dva Kongresa i osobi koja je najodgovornija za sve odluke koje donosi Skupština SSCG bilo da su one zakonite ili nezakonite.

Dužnost mi da Vas upozorim da ste za sve nelegitimne i nezakonite odluke koje se donesu ili su već donijete odgovorni pred pravosudnim organima, kako Vi kao predsjednica tako i oni članovi Skupštine koji glasanjem podrže takve odluke.

Zakazivanje vanredne sjednice Skupštine u periodu od tri dana na kojoj je predloženo usvajanje nakaradnog finansijskog izvještaja i urgentno zakazivanje Kongresa je mimo svih propisa. Postavlja se pitanje zašto vanredna Skupština, a ne redovna i zašto se usvaja finansijski izvještaj koji se raspravlja samo na redovnom zasijedanju.

Takođe trebali ste Vi da znate i osporite nelegitimne odluke elektronskih sjednica Glavnog odbora i Skupštine, na kojima su donijete odluke na predlog predsjedništva. Falsifikovani zapisnik sa sjednice predsjedništva u kojem stoji da je donijeta odluka o kriterijumima za broj delegata na Kongresu koji je trebalo da se održi do 28.04.2021. godine nagovještava pokušaj klasičnog štelovanja izborne volje članstva.

Naime, na kongresima koji su održavani u prošlosti uvijek je bilo između 250 i 300 delegata, a sada se planira održati isti sa 92 delegata. Od tog broja 55 delegata su redovni članovi Glavnog odbora, Skupštine, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a samo 37 delegata su osobe koje ne pripadaju organima Saveza. Prevedeno znači da se debelo nezadovoljno članstvo ne pita ništa o izborima u Savezu, već se pitaju funkcioneri kompletno prepoznati kroz broj od 55 delegata.

Glasačka mašinerija koja stoji na raspolaganju individuama iz Saveza već godinama ne predstavlja volju članstva i u kontinuitetu donosi odluke koje ne idu u korist radnika Crne Gore niti zaposlenih u Savezu Sindikata.

Svakodnevno osipanje članstva, smanjivanje priliva članarine, dugovi koji se mjere milionima, nedomaćinsko i nezakonito raspolaganje sredstvima i finansijama Saveza i povezanih pravnih subjekata, štelovani finansijski izvještaji i još mnogo šta su zrela situacija da se dogode krucijalno važne reforme ili u suprotnom stiču se uslovi za totalni bankrot i ulazak istražnih organa u poslovanje i funkcionisanje Saveza i povezanih pravnih subjekata i lica.

Sindikat uprave i pravosuđa CG

Predsjednik, Rakočević Nenad     

1.095