Rakočević: Uskoro rješavanje problema stambenog pitanja članovima Sindikata uprave i pravosuđa

Izvor: Dan – Blaženka Golubović

Kolektivnim ugovorom je implementirana imperativna norma, koja upućuje na rokom definisano potpisivanje sporazuma između Sindikata i Vlade, koji će sadržati detalje na koji način i koliko će Vlada godišnje finansirati Stambenu zadrugu, kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa

Potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa prvi put se otvorila mogućnost rješavanja stambene problematike pod povoljnim uslovima, a radiće se na javan, transparentan i pravičan način za zaposlene u javnoj upravi, odnosno svim članovima Sindikata uprave i pravosuđa, saopštio je Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa (SUPCG).

– Do sada je jedini način na koji su se dijelili stanovi i sredstva za rješavanje ovog problema, kao i obezbjeđivanje novca za renoviranje, odnosno proširenje, bio preko poznate vladine komisije. Na ovaj način podijeljeno je za preko 500 osoba kako stanova, tako i novčanih sredstava, s tim što su ove raspodjele bile upitne i, kao što je poznato, našle se pod velikom lupom javnosti, kao i samih istražnih organa – kazao je Rakočević.

On je istakao da je Kolektivnim ugovorom implementirana imperativna norma, koja upućuje na rokom definisano potpisivanje sporazuma između Sindikata i predstavnika Vlade, koji će sadržati detalje na koji način i koliko će Vlada godišnje finansirati Stambenu zadrugu, kao i sama osnivačka, odnosno upravljačka stuktura.

– Zaposleni u javnoj upravi su infrastrukturno u najvećem broju zastupljeni u svim opštinama Crne Gore. Iz tog razloga potreba za izgradnjom stambenih jedinica postoji gotovo u svakom gradu. Zaposleni u opštinskim organima, filijalama svih uprava, javnim ustanovama i institucijama koji su članovi Sindikata uprave i pravosuđa, agencijama i društvima kojima je država ili opština osnivač, svi ovi zaposleni čine jednu veliku akumuliranu potrebu za stambenu izgradnju.

Što se tiče našeg sindikata, spremni smo ući u sporazumne projekte zajedno i sa drugim sindikatima na teritoriji naše države, a sve iz razloga jer izgradnja većeg broja kvadrata uslovno inicira i umanjenje cijene njegovog koštanja ­– kazao je Rakočević.

Da bi neko u budućnosti stekao uslov da aplicira za neku stambenu jedinicu, Rakočević navodi da mora biti član Stambene zadruge i plaćati članarinu, što nije ništa novo, već je preslikana praksa iz ostalih stambenih zadruga iz drugih grana djelatnosti.

– Intencija našeg sindikata je da upravljačku stukturu Zadruge proporcionalno jednako sačinjavaju delegirani predstavnici Vlade i Sindikata uprave i pravosuđa kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost monopola, odnosno kako bi se otklonile sve nedoumice koje prate ovakva društva u kontekstu raznih zloupotreba i slabog monitoringa.

Povoljnija cijena kvadrata

Rakočević navodi da prethodno navedena dugovanja, to jest sama dešavanja ili razne skrivene radnje povodom tog novca, kao i same izgradnje i podjele stambenih jedinica namijenjenih za pravosuđe na Starom aerodromu, u budućnosti će otvoriti jednu veliku priču i potencijalnu aferu.

– Zaposleni u državnim organima i ostalim institucijama imaju mogućnost da ih kroz sindikalne organizacije finansijski potpomognu i njihovi direktni poslodavci ili starješine organa, te se i na taj način stvara povoljnija situacija cijene kvadrata.

Ono što je najbitnije je da će cijena kvadrata biti mnogo povoljnija u odnosu na aktuelne tržišne cijene nekretnina potpomognuti sufinansiranjem države ili dodatno direktnih poslodavaca. Potencijalni aplikant će izvjesno morati obezbijediti glavni dio sredstava, a do sada je najčešće taj način bio iz bankarskih stambenih ili drugih vrsta kredita – kazao je Rakočević.

Predstavnici SUPCG do sada su imali sastanke sa nekoliko predsjednika, odnosno rukovodstava opština, koji su pokazali dobru volju i veliko razumijevanje, prvenstveno u odnosu na njihove zaposlene, da se obezbijede kvalitetne lokacije i mogućnost oslobađanja troškova komunalija, jer ta praksa, kako navodi, već postoji.

Rakočević ističe da će se u skorijoj budućnosti ovakvi sastanci obavezno održati sa svim čelnim ljudima opština, gdje će tražiti iste uslove koje su omogućili drugima, sa akcentom na kvalitetne lokacije.

– Dodatna povoljnost postoji u onim gradovima u kojima postoje agencije za izgradnju i stambena preduzeća koja mogu omogućiti mnogo povoljniji stambeni ambijent u samoj izgradnji prema budućim stanarima stambenih jedinica.

Od Vlade očekujemo da ispoštuje Sporazum sa Sindikatom uprave i pravosuđa iz 2011. godine, odnosno vladin zaključak iz 2012. u kom postoji obaveza uplate sto hiljada eura godišnje u Stambeni fond Sindikata uprave i pravosuđa, ali samo za zaposlene u sudovima Crne Gore. Ovaj još jedan izvor sredstava zaposlenima u sudovima, odnosno članovima Stambene zadruge, sjutra je dodatna povoljnost u odnosu na cijenu koštanja kvadrata – istakao je prvi čovjek SUPCG.

Kako je istakao, Sindikat uprave i pravosuđa će, takođe, razgovarati sa svim bankama zastupljenim na crnogorskom bankarskom tržištu, te sa nekom od njih, najpovoljnijom, obezbijediti dodatne benefite u odnosu na zainteresovane zadrugare.

– Veoma brzo očekujemo sastanak sa ministrom finansija, gdje se nastavlja realizacija ove vrste dogovora kroz Granski kolektivni ugovor. Nakon ovog sastanka održaće se Skupština Sindikata, gdje će se povodom ove veoma značajne teme donijeti mnoge važne odluke, a prvenstveno sama strategija i magistarala budućih izgradnji.

Svim članovima Sindikata uprave i pravosuđa biće poslate ankete koje će biti glavni pokazatelj količine i smjera ovih potreba, a, prema najavama i direktnim informacijama od strane naših članova, potrebe rješavanja stambene problematike su veoma brojne u svim gradovima – kazao je Rakočević.

Ističe da dokle je god na čelu Sindikata uprave i pravosuđa rukovodstvo koje se do sada pokazalo i dokazalo kao krajnje odgovorno i, kako navodi, nije neskromno reći časno, neće biti nikakvih mogućnosti pokušaja zloupotreba budućih upravljačkih struktura Zadruge.

– Ovo posebno ističemo, jer je ovo tlo veoma podložno raznim marifetlucima. Takođe poznato je da je interes izvođača radova mnogo veći što je kvalitet izgradnje manji.

Ističemo, značajna stavka koje svako mora biti svjestan je krajnje nestabilno tržište građevinskog materijala i energenata, odnosno posljednjih godina veoma značajan rast njihovih cijena.

##Stambena_zadruga_SUPCG##

712