Sindikat NPCG: Niko im se ne obraća, kolektivni ugovor nije usaglašen od 2017.

Prosječna zarada u Nacionalnim parkovima je 350 eura, što su najniža primanja u javnom sektoru u Crnoj Gori. Magistri primaju 380 eura, a zaposlenima neće pomoći ni ,,Evropa sad“ jer im plata neće biti veća od 480. Kako je Pobjedi kazala predsjednica sindikata NPCG Jelena Dragović, ovakve plate su rezultat neusaglašavanja kolektivnog ugovora od 2017. sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, ne njihovom krivicom. Od te godine do sada obraćali su se svim nadležnim institucijama, ali oni nijesu imali sluha za njih. Zaposleni su na ivici egzistencije i spremni su da pokrenu kolektivnu tužbu koja bi, po gruboj procjeni, državu koštala oko dva miliona eura.

Zakon

– Članom 45 Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji je stupio na snagu u martu 2016. godine (sada član 45a), predviđeno je da se odredbe posebnih zakona, drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih akata kojima se uređuju zarade, naknade zarade i druga primanja zaposlenih u agenciji, privrednom društvu koje je u većinskom vlasništvu države ili u drugom pravnom licu čiji je osnivač država ili vrši javna ovlašćenja, usklade sa ovim zakonom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu – ističe Dragović.

Ona objašnjava da to znači da su zaposleni u Javnom preduzeću već više od pet godina u nepovoljnijem položaju od drugih zaposlenih u javnom sektoru, kojima su zarade usklađene sa pomenutim zakonom nakon njegovog stupanja na snagu.

– Prijedlog kolektivnog ugovora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne gore je 18. 12. 2017. godine prvi put dostavljen Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Nakon toga je inicijativa za njegovo usaglašavanje i potpisivanje pokrenuta od strane Javnog preduzeća i 9. 2. 2018, 31. 12. 2019. i 1. 7. 2020. godine. Prvo konkretno odbijanje potpisivanja ovog akta Javno preduzeće dobija 23. 11. 2020. godine. Nova inicijativa za davanje saglasnosti na koeficijente zaposlenih u Javnom preduzeću dostavljena je 20. 5. 2021. godine Ministarstvu finansija. Ministarstvo finansija je 11. 6. 2021. godine odbilo da da saglasnost na predložene koeficijente – objasnila je Dragović.

Nakon toga je, po njenim riječima, Sindikalna organizacija JP NPCG se mjesec dana bezuspješno obraćala nadležnima u Ministarstvu finansija u nadi da će se prihvatiti prijedlog za sastanak i probati da se nađe neko kompromisno rješenje.

– Iz Ministarstva je 19. oktobra prošle godine stigao odgovor da će se plate svakako povećati u januaru 2022. godine, što je za zaposlene potpuno neprihvatljivo jer će i nakon toga opet biti u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru – kazala je Dragović.

Podrška menadžmenta

Ona naglašava da sindikat i zaposleni JP NPCG imaju podršku menadžmenta JP u rješavanju ovog pitanja jer je prijedlog kolektivnog ugovora bio usaglašen od strane direktora preduzeća (i bivšeg i sadašnjeg) i oba reprezentativna sindikata.

– Takođe, htjeli bi da naglasimo da zaposleni u Javnom preduzeću od 2011. godine imaju veoma niska primanja, što znači već deset godina, a svojim radom doprinose upravljanju najljepšim i najvrednijim djelovima teritorije Crne Gore – istakla je Dragović.

Prilikom usvajanja Zakona o zaradama u javnom sektoru, kako je objasnila, rađen je izvještaj o sprovedenoj analizi uticaja propisa, koja je pokazala da je prosječan iznos zarade i drugih naknada u 2012. godini u JP NPCG bio najmanji od svih javnih preduzeća, a među tri najniža od svih preduzeća u Crnoj Gori koja su u većinskom vlasništvu države. 

– Možda bi položaj zaposlenih i njihovih porodica najbolje oslikavao podatak da zaposleni sa visokom stručnom spremom prima u prosjeku platu u iznosu od 380 eura (bez minulog staža) – kaže Dragović dodajući da je više nego očigledno da nijedan zaposleni, a posebno imajući u vidu posljednja poskupljenja svih životnih namirnica, nije u stanju da sebi obezbijedi osnovnu egzistenciju, a kamoli dostojanstven život.

– U takvoj situaciji nije za očekivati da svoj posao obavljaju sa velikom motivacijom i doprinose daljem održivom razvoju i očuvanju nacionalnih parkova – tvrdi Dragović.

Ona napominje da su radnici na ivici strpljenja jer se za njih vrlo važno pitanje ne rješava punih pet godina.

– Usklađivanje koeficijenata sa koeficijentima iz pomenutog zakona, zakonska je obaveza. Zbog svega ovoga zaposleni u Javnom preduzeću su spremni da preduzmu sve raspoložive oblike sindikalne borbe za svoja prava, kao i da pokrenu kolektivnu tužbu koja bi, po gruboj procjeni, državu koštala oko dva miliona eura – poručuje Dragović. 

Sindikat Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore je spreman da sa predstavnicima Ministarstva finansija održi sastanak i nađe kompromisno rješenje koje je prihvatljivo za sve uključene strane.

Mediji su u septembru pisali o tome da SDT provjerava sumnje da su predsjednica UO Marina Jočić, direktorica Jelena Kljajević i šef službe za finansije Dragan Đukić nezakonito dodjeljivali veće koeficijente za obračun zarada privilegovanim zaposlenima, kao i isplaćivali odštetu zaposlenima koji su ranije otpušteni zbog povreda radnih obaveza.

Izvor: pobjeda.me

950