SINDIKAT PG SUDA ŠOKIRAN VARIJABILOM U SKUPŠTINI

Kad će vam poslanici konačno biti dosta?

Kada zaposleni u pravosuđu traže da im se plati prekovremeni rad sudskim putem onda “ne valjamo” jer ugrožavamo državu”, piše u saopštenju sindikata Osnovnog suda.

Iz Upravnog odbora sindikalne organizacije Osnovog suda Podgorica (OSP) saopštili su da su šokirani viješću da su crnogorski  poslanici  primili varijabilu od 387 eura. Pitali su kada će se “grupa pozicije i opozicije konačno namiriti i kada će ova država biti država za sve građane u njoj”.

Poslanici vladajuće većine u parlamentu nagradili su sebe sa po 387 eura na decembarsku platu zbog “značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja”.

“Obrazloženje da rade u raznim komisijama i odborima… Šta je to? Zar posljednjim Zakonom o zaradama funkcionera nije bilo obrazloženje, njihovog nenormalnog koeficijenta, upravo to da se obuhvati koeficijentom cjelokupan radni angažman i na radnom mjestu i na odborima, komisijama, itd… Ako toliko vodimo računa o državi, zašto se višak novca na računima ne vrati budžetu ili se ravnomjerno rasporedi na sve zaposlene ili pak najugroženijim strukturama društva, kao što su penzioneri i socijalno ugroženi”, pitali su iz UO Sindikalne organizacije Osnovnog suda.

Istakli su da je ono što zaposleni znaju o varijabili – da je to podjela novca koji se nađe kao višak na računu određene organizacije.

“Kako? Zar se ne vrši više puta u toku godine rebalans budžeta iz razloga što troškovi nijesu adekvatno procijenjeni i dolazi do manjka novca za ispplate i ostale troškove? Druga stvar koju zaposleni znaju je da ‘Zakon ne poznaje varijabilu’! Pitanje je je li to selektivna amnezija? Za nekoga poznaje, a za nekoga ne poznaje. Šta ‘Zakon’ kaže?”, piše u saopštenju koje su potpisali članovi UO Sindikata OSP.

Istakli su da oni koji su uslužni centar države nemaju nikakva prava i da ne misle samo na zaposlene u pravosuđu:

“A oni koji se igraju važnih, zaposlenih, sa sve plaćenim odvojenim životom, službenim autima, plaćenim režijama, enormnim platama, koji kukaju na sav glas kako im je teško, od kojih se ne čuje glas ni penzionera, ni socijalno ugroženih, ni izigranih majki, ni zaposlenih koji od plata mogu samo platiti ‘samostalne institucije’ koje imaju svoje zakone i ‘država su u državi’, moraju biti posebno nagrađeni na kraju fiskalne godine. Zaposleni u Osnovnom sudu u Podgorici se pitaju kada će se grupa iz pozicije i opozicije konačno namiriti i kada će ova država biti država za sve građane u njoj”.

Iz UO Sindikata OSP najavili su da će u narednom periodu pokušati od svojih poslodavaca da dobiju odgovor na sva postavljena pitanja:

“Ukoliko neko od imenovanih ne bude smatrao da treba da ponudi neki odgovor, a sa pitanjem – da li za nas ima nade u ovoj državi”.

Skupština je sredinom decembra usvoila rješenje o isplati varijabilnog dijela zarade za decembar, prema kojem su svi  poslanici  Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Liberalne partije (LP), i albanskih partija dobili 80 odsto neto zarade kao bonus preko decembarske plate.

Tako je šef parlamenta Ivan Brajović za decembar primio 2.287 eura, dok je u novembru zaradio 1.899 eura.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković je za decembar dobio 2.172 eura, odnosno 387 eura više nego mjesec ranije.

Njegov partijski kolega i potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović je zbog “značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja” iz državnog budžeta za decembar dobio 2.115 eura, odnosno 387 eura bonusa na platu, koliko je povećana plata i njegovoj koleginici iz DPS-a Jovanki Laličić kojoj isplaćeno 2.136 eura.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja je zbog “značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja” dobio 2.018 eura, takođe 387 eura više nego mjesec ranije. Branka Tanasijević iz DPS-a primila je 2.057 eura, kao i njena partijska koleginica Ana Nikolić, a 30 eura manje od njih iz budžeta je dobio Suad Numanović. Plata Petra Ivanovića iznosila je 2.067 eura, a plata poslanika SD-a Mića Orlandića 2.097 eura.

Živimo ispod ivice egzistencije, ali za nas nema prekovremenih

Sindikalci podgoričkog Osnovnog suda istakli su da zaposleni u pravosuđu, odnosno Osnovnom sudu Podgorica, rade izuzetno težak i zahtjevan posao za izuzetno male plate, i da posljednje dvije godine pregovaraju svakomjesečno za dodatak od 35 eura:

“O udaru na budžet zaposlenih, koji, pri tom, većina žive kao podstanari, rastom cijena svega i svačega, nikoga nije briga, nego se sve svodi na par TV emisija gdje svi zabrinuto klimaju glavom i dogovaraju zasjedanja o nalaženju nekih rješenja isl… Godinama zaposleni u pravosuđu žive ispod ivice egzistencije i svaki njihov prekovremeni i uvećani angažman nema načina da se isplati. Niti rješenjem o nagrađivanju (nema novca), iti rješenjem o prekovremenom radu (nema novca i, opet je, nepoznato zakonu) a kada se to traži sudskim putem onda “ne valjamo” jer ugrožavamo državu”, piše u njihovom saopštenju.

Izvor: Vijesti

527

Ostavite komentar