Sindikat Uprave i pravosuđa CG podržao namjeru SNP-a o Interpelaciji ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić

Kao jedna od rijetkih, ako ne jedina partija iz pozicije vlasti koja inicira ili podržava Interpelaciju protiv ministarke Prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, osjećamo da smo dužni preko vašeg poslaničog kluba dati svoj doprinos crnogorskom parlamentu u lakšem odlučivanju povodom ove tačke.

Ne umanjujući veličinu stručnosti kao prosvjetnog radnika i njen doprinos toj značajnoj djelatnosti kao prvi menadžer Ministarstva i kao osoba glavna za organizaciju rada svog ministarstva, profesor Vesna Bratić je sve samo ne dobar i kvalitetan poslodavac, humana osoba i neko ko je doprinio povećanju kvaliteta rada svog Ministarstva.

Da u odlučivanju ministarke povodom mnogih pitanja nema često logičnosti, pravednosti i zakonitosti dokazuje vrijeme koje teče, zvanične pravne posledice, kao i vapaji radnika koje je, trebalo bi po vokaciji humana osoba, zavila u crno. Prethodne navode dokazuju činjenice i događaji kao što je na primjer napuštanje Ministarstva nekoliko garnitura njenih najbližih saradnika, krivične prijave, tužbe, ustavne inicijative, veliki broj javnih optužbi zaposlenih u Ministarstvu, kao i samih Sindikata zaštitnika radnika ovog važnog resora, a u konačnom i već stigle presude pred nadležnim sudovima čiji će troškovi pasti na pleća građana Crne Gore.

U postupcima ministarke Bratić prema svojim najbližim saradnicima i zaposlenima, kao i kroz odluke koji su dio njenog opisa posla u Ministarstvu ima pored karakteristika nelogičnosti i frustracija često i pojava koje dovode u pitanje formulaciju normalnosti.

Količina mobinga koja se svakodnevno kanališe prema zaposlenima ogleda se kroz sledeće njene postupke: histerija, vika i psovanje po hodnicima i kancelarijama Ministarstva, cijepanje dokumentacije i kontinuirane prijetnje na dobre i zakonski potkovane referate, premještanje nevjerovatno velikog broja zaposlenih kao vrsta pritiska sa jednog radnog mjesta na drugo, čak i u druge gradove ili konkretno Cetinje, bezrazložno pokretanje i prijetnje disciplinskim postupcima prema onima koji ukazuju na njene nezakonite radnje i odluke, zatim optužbe ili tužbe gotovo svih onih koje je sa sobom dovela odnosno zaposlila ministarka Bratić, a onda bezglavo pobjegli od nje, kao i mnogo drugih slučajeva kroz koje je ovaj između ostalog i pedagog po struci unizila intigritet i ugled Ministarstva i same Vlade Crne Gore na čelu sa Premijerom koji ju je i predložio na ovu tako važnu poziciju.

Kroz samo jedan nehumani i beskrupulozni primjer dokazaćemo zašto ministarka Bratić zaslužuje nepovjerenje građana Crne Gore, a samim tim i urgentnu smjenu.

Gostujući na TV Srpska kod novinarke Ljubice Gojković, ministarka Bratić je u vremenu nakon gostovanja, uspjela ubijediti ovu vrsnu osobu, novinara i roditelja da napusti svoje radno mjesto novinara sa stalnim radnim odnosom i da pređe u Ministarstvo kao PR po ugovoru ograničenog trajanja sa, u perspektivi, da kroz procedure dobije status stalno zaposlenog. U početku oduševljenosti njenim radom, promjenom raspoloženja što je svakodnevna pojava, nakon nekog vremena ista biva proganjana, mobingovana i na kraju ostavljena na ulicu kao u tom trenutku jedini zaposleni u svojoj petočlanoj porodici. Ministarka se ponijela bez i malo emocija i senzibileta prema osobi, majci, koja se zbog nje žrtvovala i napustila svoje prvobitno radno mjesto, ponavljamo, radila je maksimalno kvalitetno, iako vremenski kratko, opis posla PR-a Ministarsva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ministarka je nastavila da proganja ostale zaposlene i izigrava Boga, jer je evidentno taj kompleks u međuvremenu i stekla.

Ističemo da je trenutno u ovom ministarstvu nevjerovatno veliki broj zaposlenih na bolovanju, a pod pritiskom svakodnevnog mobinga biće ih još više. Molimo da se slučajno ne uzima kao izgovor da su svi zaposleni loši radnici i osobe koji su recidivi prošle vlasti, što apsolutno nije tačno. Da li ima takvih pojava, ima, ali su oni u veoma malom broju.

Molimo i Poslanike i Vladu Crne Gore da zarad napretka, kvaliteta rada i međuljudskih odnosa razriješi ministarku Vesnu Bratić, jer njenim ostankom na toj funkciji negitvnih posledica po građane i državu Crnu Goru će tek biti na pretek.

869