Rakočević: Unija poslodavaca namješta nagradu direktorici Agencije za mirno rješavanje sporova

Koliko vrijede, kolika je cijena nagrada u Crnoj Gori koje dijele svakojake organizacije i institucije i koja je namjena dodjeljivanja istih. Postalo je neozbiljno i degutantno da sebi možeš obezbijediti neko priznanje ili nagradu na način  posjedovanja dovoljno novca, uticaja ili poznanstava, kaže Nenad Rakočević, predsjednik  Sindikat uprave i pravosuđa CG (SUP).

– Poslednji primjer sa kojim sam upoznat je predlog Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) da za nagradu za Naj menadzerku iz dijela javnog sektora predloži Zdenku Burzan. Kada jedna poznata institucija kao Unija poslodavaca predlaže za svog laureata ovakve osobe, onda nam to govori da ili nisu dovoljno informisani ili je nagrada namjerno dogovorno naštelovana kako bi se protežirali lični interesi i namjere pojedinaca, u ovom slučaju Zdenke Burzan, direktorice Agencije za mirno rješavanje radnih sporova (AMRRS), čiji mandat broji poslednje dane – navodi Rakočević.

Predsjednik  SUP-a ovim putem javno poziva do sada uglednu organizaciju Unije poslodavaca da povuče svoj predlog, jer će u drugom slučaju izgubiti na ugledu i značaju, te sama vrijednost „njihovih nagrada postaje beznačajna, odnosno nosi poruku svima da nagrade imaju određenu cijenu, odnosno koštanje“.

Kako Portal Dan nezvanično saznaje, predsjednica Unije poslodavaca Suzana Radulović je bila predsjednik Upravnog odbora AMMRS gdje je direktorica Zdenka Burzan.

– Razloge ili odgovore za povlačenje predloga prema ovom potencijalnom laureatu daće veoma brzo novo reformisano tužilaštvo, a nadamo se i sudstvo, koje će ovakve osobe kao što je  direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova od njenog osnivanja 2010. godine, procesuirati i sprovesti na mjesta gdje se sprovodi kaznena sankcija.

Ovim putem pozivam Tužilaštvo Crne Gore, odnosno, lično ću podnijeti krivičnu prijavu protiv Zdenke Burzan nakon ubrzo dugo očekivane reforme tužilaštva, za zloupotrebu službenog položaja u smjeru sticanju ogromne količine lične koristi. Tužilaštvo će imati pune ruka posla kako bi pomenuta osoba morala da dokaže odakle joj u posjedu nje i njene najuže porodice veliki broj vrijedne nepokretne, kao i pokretne imovine – ističe predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Takođe navodi da će Tužilaštvo morati da ispita kako su se fiktivno plaćale usluge kolega i koleginica iz bivšeg Ministarstva rada i Ministarstva finansija, kako su se i koliko godinama plaćale konsultantske usluge, kako su se fiktivno pravili seminari, kako su se angažovali vještaci, kako su rađena fiktivna rješenja arbitara, kakva su sve čuda rađena sa javnim nabavkama, kako su usluge notara i advokata imale imali iznose koji se graniče sa fantazijom, zašto su djelovodnici AMRRS godinama šareni i krečeni, te izgledaju kao šahovska tabla, kako se i kome godinama dodjeljuju varijabile, odnosno ko je sarađivao i pokrivao finansijske aktivnosti direktorice, zašto za sve vrijeme njenih mandata nema niti jedan putni nalog a po osnovu dnevnica i putnih troškova uzete su ogromne količine novca, kao i još mnogo kako, čega i što.

– Ističem da će morati direktorica Burzan da objasni kako se na ime djece podižu krediti od više desetina hiljada eura, a onda se vrate gotovinom u jednom danu. Ubijeđen sam da krivičnih djela i nepočinstava ima mnogo više, ali će sve to u krajnjem nadamo se  istražiti reformisano tužilaštvo.

Kako bi sprovodila sva ova nepočinstva direktorica  Burzan  je u svom organu vršila diktaturu koja se nije mogla vidjeti ni u doba Aparthejda. Konstantni mobing prema svim poštenim radnicima Agencije, bilo je kao vrsta pritiska kako bi isti imali strah i osjećaj neograničene moći direktorice – tvrdi Rakočević.

Navodi da trenutno ova veoma fleksibilna osoba pokušava da, kao ranije veoma istaknuti aktivista DPS-a, zatim SD, a sada veliki naklonik partije Demokrata, sebi obezbijedi još jedan mandat, kako bi možda uspjela prikriti sve tragove nepočinstava koje je uradila.

– Gospodo iz Unije poslodavaca Crne Gore, nadam se da vam je ovaj samo dio informacija bio dovoljan da lakše odlučite kome ćete ove godine, a nadam se i u budućnosti dodjeljivati svoje cijenjene nagrade – zaključuje Rakočević.

Tužilaštvo da ispita porijeklo imovine

Rakočević ističe da će direktorica AMRRS teško moći dokazati kako je od plate i podstanara uspjela sebi obezbijediti stan, apartman u Budvi, kuću na Adi Bojani, zatim stan na sinovo ime, dva stana na ćerkino ime, troiposoban stan na majčino ime koja sama živi, kao i  Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju koja se fiktivno vodi na ime  bivšeg muža, inače osobu koja se u prošlosti u privatnom sektoru nije dobro snašla, za razliku od trenutka osnivanja Zdenkine Agencije za zapošljavanje.

Vršila mobing

Prema njegovim riječima, Burzan je upadala u kancelarije zaposlenih gdje je pretresala njihove lične stvari kako bi bila sigurna da ne iznose kakav diskriminušući materijal.

– Zaposlene je kažnjavala odbijanjem od plate bez sprovedenog disciplinskog postupka, svakodnevne prijetnje, vika i psovanje prema neposlušnim zaposlenim Agencije su bila svakodnevna pojava. Lično sam zatekao bezbroj puta uplakane zaposlene koji su bili na ivici rastrojstva od strategijskog planskog pritiska i mobinga direktorice Agencije.

Garniture kvalitetnih i stručnih pogotovo mladih osoba su napustile AMRRS kada bi vidjeli situaciju u tom organu. Kao rješenje deficita radnika na uskostručnim poslovima, direktorica je obavezivala druge zaposlene dijametralno nekvalifikovanog opisa posla da tehnički vode postupke, takođe je i angažovala i iskorištavala raznim obećanjima ogroman broj volontera koji takođe nisu bili kvalifikovani niti ovlašteni da rade opise poslova koje im je ona dodjeljivala – navodi Rakočević.

1.271