Sindikat uprave i pravosuđa: Veće plate, ili protesti i štrajk

Sindikat uprave i pravosuđa će, ako se uskoro ne potpiše revidovani Granski kolektivni ugovor, u ponedjeljak svim poslaničkim klubovima predati predlog amandmana na Zakon o budžetu, sa „zahtjevom i očekivanjem da će svi ispred svojih klubova“ predati taj amandman i pozitivno glasati za njega.

To je saopštio predsjednik sindikata Nenad Rakočević i rekao da će se, ako to ne bude učinjeno, 12. januara održati sjednica Skupštine sindikata, gdje će donijeti odluke o „daljim koracima i nivoima radikalizacije kroz proteste, štrajkove i obustave rada“.

„Glavni odbor Sindikata uprave i pravosuđa je donio veoma važne odluke u slučaju da se ne potpišu izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u dijelu uvećanja koeficijenata za najmanje 10 odsto do kraja ove godine, što se čini prema najavama predstavnika Vlade kao teško izvodljivo. Pored svega toga, sindikat i dalje drži ispruženu ruku saradnje prema predstavnicima Vlade i premijeru Milojku Spajiću“, saopštio je Rakočević.

Pozvao je Spajića da „bude odgovoran, da počne da uvažava sindikat, naše članstvo i njihove porodice, a najvažnije, da mora da poštuje zakonom propisane obaveze kao što je Kolektivni ugovor“, te uveća plate zaposlenima javne uprave.

„Ukoliko se uskoro ne potpiše revidirani Granski kolektivni ugovor što je izgledno da neće, odlukom Glavnog odbora, kao drugi korak, u ponedjeljak predajemo svim poslaničkim klubovima predlog amandmana na Zakon o budžetu sa zahtjevom i očekivanjem da će svi ispred svojih klubova predati taj amandaman i naravno pozitivno glasati za njega. Takođe očekujemo i pozorno ćemo pratiti tok sjednice Skupštine gdje svi poslanici trebaju da predlože i glasaju pozitivno na pomenuti amandman“, naveo je Rakočević.

Poručio je da će sindikat zapamtiti „svakog poslanika, svaku poslaničku grupaciju koja eventualno glasa protiv povećanja plata“.„Javno ćemo izaći sa njihovim imenima i našoj djeci reći ko im uzima hleb iz usta i ko radi protiv njihovih interesa. Za 23 hiljade zaposlenih i članovima naših porodica koje predstavlja Sindikat uprave i pravosuđa u svim budućim izbornim ciklusima preporučićemo koga ne smiju da glasaju ni pod razno, jer su radili protiv njih, a za svoje lične i partijske interese. Imenom i prezimenom. Iskreno se nadamo da do toga neće doći, ali ćemo i te kako biti spremni i nećemo zaboraviti. Ukoliko se desi prema nama loš epilog u oba slučaja, donijeta je odluka da se 12. januara održi sjednica Skupštine sindikata, gdje ćemo precizno strategijski donijeti odluke o daljim koracima i nivoima radikalizacije kroz proteste, štrajkove i obustave rada. Neka se niko ne zavarava, 10 hiljada članova nije mali broj, neka u sistemu zakaže samo 1% njih državni aparat će biti blokiran. Vremena višu nisu kao prije, više se niko nikoga ne boji, samo tražimo ono što nam prema zakonu, odnosno potpisanom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast uprave i pravosuđa pripada“, naveo je Rakočević.

Kazao je da Vlada „nije svjesna posljedica nepoštovanja kolektivnog ugovora“.

„Tužbe u čiji pozitivni epilog ne sumnja niti jedan relevantni pravnik će napraviti tolike troškove državi za koje će neko trebati da odgovara. Ukoliko Vas, premijeru, neko savjetuje da nema osnova za tužbe, ne govori Vam istinu, samo Vam povlađuju i prave Vam lošu reputaciju, koja je u posljednje vrijeme dostigla veoma kritičan nivo i pored onih minimalnih penzija zbog kojih sada šamarate nas ostale radnike Crne Gore. O obećanom povećanju Evropa sad 2 nećemo ni da govorimo. Imate veoma loše savjetnike“, naveo je predsjednik sindikata, te dodao:

„Ne može se odati utisku tvrdnja Vlade da nema sredstava za uvećanja zbog kojih ponavljamo se krši zakon, a suprotno, predlogom budžeta na pojedine stavke su toliko raskalašni. Zar je moguće da ima novca i to 17 miliona za ugovore o djelu, a to su nova partijska zapošljavanja, naknade za stanovanje i odvojen život dva miliona i trista hiljada, za administrativni materijal 12 miliona i trista hiljada, za vaše gorivo 13 miliona i dvesta pedeset hiljada, materijal za posebne namjene 13 miliona i dvesta hiljada, šta se krije iza posebnih namjena, za službena putovanja pet miliona i sedamsto hiljada, komunikacione usluge, šest miliona za vaše telefone. Advokatske, notarske i pravne usluge sedam miliona i dvesta hiljada, što će nam onoliki pravnici onda, konsultantske usluge, projekti i studije, preko 33 miliona, ostale usluge 12 miliona i šesto hiljada, za koje ostalo, ostale naknade 15 i po miliona, za vaše varijabile, dnevnice i upravne odbore, zakup objekata preko 13 miliona, gdje savezu sindikata plaćate rentu za prostore, a Uniji sindikata ste dali državne prostorije na besplatno korišćenje, ko je ovdje lud. Ostala prava iz oblasti socijalne zaštite 29 miliona, mnogo prostora za marifetluke, i još mnogo mnogo drugih primjera“, naveo je Rakočević.

Kazao je da su političari na vlasti pred izbore „obećavali raj“.

„Za naše plate koje je pojela inflacija i plaćanja po vama besplatnih zdravstvenih usluga privatnicma, nema para za obavezno uvećanje, one treba da budu iste. Niste tako obećali, poštovani političari, predstavnici vlasti, pred izbore. Teklo je med i mlijeko i obećavali ste nam raj. Poštovani političari, morate dobro paziti, na krupnim stvarima i problemima kao što je ova trenutna, samo jednom se griješi. Očekujemo vaše pozitivne odgovore i inpute, očekujemo da uvažavate značajne socijalne partnere i pogotovo ističemo da poštujete zakonske norme“, zaključio je Rakočević.

Izvor: vijesti.me

539