SINDIKATI CG: KONFUZIJA MEĐU ČLANSTVOM

Predstavnici 14 sindikalnih povereništava zatražilo je od državnih organa da počnu da rade svoj posao i donesu odluku o kraju mandata generalnog sekretara Saveza sindikata (SSCG) Marka Nikčevića. U suprotnom, kako su kazali, konfuzija koja vlada u najvećoj sindikalnoj centrali u državi štetiće samo članstvu. Smjena Marka Nikčevića, kako kažu predstavnici 14 povereništava koji su mu otkazali poslušnost, legitimna je a svi potezi, kako kažu, sada već bivšeg generalnog sekretara su nelegitimni. Jedan od takvih poteza je i nedavna Nikčevićeva odluka o smjeni osam poredsjednika sindikalnih povjereništava koji mu nisu bili po volji.
Goran Dragović, jedan od onih čiju smjenu je potpisao Nikčević, tvrdi da je dobio podršku članstva sindikalnog povjereništva Podgorice na čijem će čelu ostati.
„Ja odbijam da budem smenjen od strane Marka Nikčevića. Odluka da se smijeni osam predsjednika povjereništava je nova epizoda Nikčevićeve samovolje. Nijedna odluka koju on potpiše nije legitimna jer je skinut sa mjesta generalnog sekretara“, kaže Dragović.
Predstavnici povjereništava koja, kako tvrde, čine 96 odsto članstva cijelog Sindikata, apelovali su na državu da stane na kraj konfuziji koja vlada u Sindikatu i donese odluku o tome da li je Nikčevićeva smjena legitimna. Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Duško Zarubica podsjetio je da je izbor novog generalnog sekretara legitiman a donesen je na legitimnoj sjednici oko čije legitimnosti je, ipak, ostalo nejasnoća.
„Vanredna sjednica koju je potpisao predsjednik Skupštine Danilo Popović smijenila je Nikčevića legitimno. Za sazivanje skupštine je bilo više od pola članstva ali postoje dva mišljenja statutarnog odbora od kojih jedno kaže da je sjednica legitimna a drugo da se dovodi u pitanje, a isti dokument potpisuje ista predsjednica“, kazao je Zarubica.
Bura u najstarijoj i najvećoj sindikalnoj organizaciji u Crnoj Gori traje skoro deceniju. Počela je kontroverzama vezanim za odluke bivšeg generalnog sekretara Zorana Masoničića, a kulminirala „vanrednom“ smjenom Marka Nikčevića koji na čelu sindikata nije izdržao ni godinu. Na vanrednoj sjednici na mjesto v. d. izabran je Radomir Milić a njegove kolege juče su tražile da se on upiše u registar ovlašćenog lica koje predstavlja SSCG.
„Tražimo od ministarstva rada da se Milić zavede kao neko ko legitimno predstavlja ovu organizaciju. Za to imaju rok od mjesec dana a ukoliko se to ne desi žalićemo se Upravnom sudu i tražiti pravnu zaštitu od međunarodnih radničkih organizacija. Izgleda da neko želi da Nikčević ostane na mjestu sa kojeg ne želi da ode„, kazao je Zarubica.
Koliko je fotelja važna generalnom sekretaru, kazao je Zarubica, svedoči i činjenica da prvi sprat, na kojem se nalazi kancelarija Marka Nikčevića, čuva privatno obezbjeđenje.
„Cijeli sprat je pod zaštitom privatnog „sikjuritija“. To se nije dešavalo u istoriji neke radničke organizacije. Nama je čak zabranjeno i da u arhivi zavodimo dokumenta Sindikata“. kazao je Zarubica.

478

Ostavite komentar