NEĆE ODUSTATI OD SVOJIH ZAHTJEVA PROTEST ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU 6. DECEMBRA

Sindikati prosvjete, zdravstva, odbrane, univerziteta i vojske pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, kao i sindikati uprave i pravosuđa, MUP-a, energetike i sindikat stambeno-komunalne privrede pri Savezu sindikata Crne Gore, održaće protest ispred Skupštine Crne Gore šestog decembra, zbog stava Vlade Crne Gore da nema povećanja zarada zaposlenima u javnom sektoru.
Sindikati prosvjete, zdravstva, odbrane, univerziteta i vojske pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, kao i sindikati uprave i pravosuđa, MUP-a, energetike i sindikat stambeno-komunalne privrede pri Savezu sindikata Crne Gore, održaće protest ispred Skupštine Crne Gore šestog decembra, zbog stava Vlade Crne Gore da nema povećanja zarada zaposlenima u javnom sektoru. 
Tim povodom, danas je organizovana konferencija za novinare predstavnika sindikata, koji su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva. Oni su pozvali zaposlene u javnom sektoru da dođu na protest šestog decembra. Poslanicima su poručili da ne prihvate predlog budžeta za 2015.godinu. Naime, prijedlogom budžeta za 2015.godinu, nije predviđeno povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru.
“U više navrata mi smo upozoravali Vladu Crne Gore da što se tiče najave budžeta za narednu godinu, moraju da se pronađu određena sredstva za povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru. Iznosili smo mnogo razloga, međutim Vlada za to nije imala sluha. Vlada ima ekonomske snage da najavljuje velike projekte. Ali mislimo da jedna država ne smije sebi dozvoliti da zaboravi na zaposlene u javnom sektoru, na one koji čine stub društva”, istakao je Vladimir Pavićević, predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.
On smatra da se budžetom moralo predvidjeti povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru.
“Kao što znate, zadnjih šest godina zarade u javnom sektoru nisu povećavane. Za to vrijeme, doprinosi na teret zaposlenih su povećani. Uveden je krizni porez, kao i razni drugi porezi. Pozivamo zaposlene u javnom sektoru da dođu na protest, kako bismo našim stavom poručili poslanicima da ne prihvate predlog zakona o budžetu. Na kraju krajeva, Vlada Crne Gore je tu zbog svih nas, nismo mi tu zbog njih”, poručio je Pavićević.
 Na protestu šestog decembra biće i prosvjetni radnici. Oni već dugo pregovaraju sa ministarstvom prosvjete o povećanju zarada, ali za sada nema dogovora.
“Kako to da su u ovom društvu nezadovoljni oni koji obrazuju, liječe i brane? Kako to da u ovom društvu nema sluha za naš položaj?”, pita se predstavnik sindikata prosvjete Slobodan Savović.
On ističe da novca u budžetu ima.
“Samo što je taj novac u nekim drugim džepovima. Ova Vlada ne zastupa interese svih nas. Mi se nećemo zadovoljiti mrvicama, već želimo da poboljšamo položaj zaposlenih u Crnoj Gori”, kazao je Savović.
Protest zaposlenih u javnom sektoru podržaće i drugi reprezentativni sindikat u Crnoj Gori. Na današnjoj konferenciji pojavili su se predstavnici sindikata uprave i pravosuđa, energetike i sindikata za stambeno-komunalnu privredu, koji djeluju pod okriljem Saveza sindikata Crne Gore. I oni su svoje zaposlene pozvali na protest, šestog decembra.
“Sindikati su poveli zajedničku sindikalnu akciju, za poboljšanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih u javnom sektoru. Iako se danas pojavila informacija da Savez sindikata neće podržati protest, radi istine obavještavam javnost da je Glavni odbor SSCG donio jednoglasnu odluku da učestvujemo u ovoj akciji. Pozivam svo članstvo i sve zaposlene da dođu na protest, kako bi poslanicima Crne Gore i Vladi skrenuli pažnju na socio-ekonomski položaj zaposlenih u javnom sektoru, prije usvajanja budžeta za 2015.godinu”, istakao je Duško Zarubica, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, pri SSCG.
Protest zaposlenih u javnom sektoru biće održan šestog decembra, ispred Skupštine Crne Gore.

478

Ostavite komentar