AKO NE BUDE DOGOVORA O POVEĆANJU ZARADA SLIJEDI NOVI PROTEST

Protest su  organizovali predstavnici osam granskih sindikata iz javnog sektora prosvjete, Univerziteta Crne Gore, zdravstva, odbrane i Vojske, uprave i pravosuđa, energetike, ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave kao i stambeno-komunalne privrede. Njih su juče podržali i iz sindikata telekomunikacija u čijem se sastavu nalaze sindikati sva tri telekomunikaciona operatora i Radio-difuznog centra.

„Svjesni da je borba za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru ujedno i borba od interesa za sve nas zaposlene u privatnom sektoru, Crnogorski sindikat telekomunikacija poziva svoje članstvo da se pridruži protestnom skupu. Samo ujedinjeni možemo zaštititi prava„, poručili su iz sindikata. Podršku su dali i iz Sindikata Uprave policije, čiji se članovi, kako su rekli, nalaze u teškom socio-ekonomskom položaju.

„Smatramo da je najbolji mogući način da se izborimo sa ovim procesom, funkcionalan i operativan socijalni dijalog koji bi uključivao sve strane„, navode oni.

Radnici su nosili transparente „Crna Goro poštuj svog vojnika“,“ Radim a nemam, a Vlada kaže da neću ni imati“, „Neka “odgovorni i posvećeni” snose posljedice svojih rezultata“, „Za čast i dostojanstvo profesije, ponosnog i hrabrog vojnika,“ „Zakleli smo se da ćemo braniti svoju državu, branićemo je i u miru od korupcije i bahatosti.“

Neki od zaposlenih nosili su i crvene trake oko ruke.

Predstavnici sindikata poručili su ranije da skup nema političku već isključivo sindikalnu pozadinu.

Predstavnici radnika smatraju da su se stekli uslovi za povećanje plata, i da je za to potrebna samo politička volja.

Oni su ukazali da većina zaposlenih u javnom sektoru ima platu manju ispod prosječne, koja iznosi oko 486 eura.

Protestu je prisustvovao i poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić, bivši sindikalni vođa nikšićke Željezare.

Poslanici kažite NE Budžetu za narednu godinu i vratite ga Vladi Crne Gore na doradu, poručeno je sa današnjeg protesta zaposlenih u javnom sektoru koji traže povećanje plata. Protestu koji je održan na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore prisustvovalo je nekoliko stotina građana koji su najavili da će organizovati novo okupljanje ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Zahtjevi sa protesta:

Članstvo granskih sindikata prosvjete, Univerziteta, zdravstva, odbrane i Vojske, uprave i pravosuđa, MUP-a i javne uprave, energetike i stambeno-komunalne privrede, sa ovog protestnog sukpa, zahtijeva od poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore:

1. da odlučno kažu NE Prijedlogu zakona o Budžetu Crne Gore za 2015 godinu i vrate ga Vladi na doradu sa obavezom da nastave socijalni dijalog sa sindikatima, sa ciljem da se postigne kompromis i obezbijede sredstva u Budžetu za povećanje zarada zaposlenih čije se zarade finansiraju iz Budžeta;

2. da Skupština Crne Gore zahtijeva od Vlade Crne Gore da, ubuduće, prilikom kreiranja ekonomske politike u fokus stavi standard zaposlenih i građana Crne Gore.

Članstvo granskih sindikata prosvjete, Univerziteta, zdravstva, odbrane i Vojske, uprave i pravosuđa, MUP-a i javne uprave, energetike i stambeno-komunalne privrede, sa ovog protestnog skupa, zahtijeva od Vlade Crne Gore i resornih ministarstava:

– da iznađu sredstva za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru za najmanje 10 odsto i to počev od 01. januar 2015. godine;

– da vodi odgovornu ekonomsku politiku i da teret ekonomske krize i promašenih investicija ne rješava na teret standarda zaposlenih i građana;

– da održivost Budžeta ostvari raspoloživim mehanizmima ekonomske i poreske politike povećanjem prihodnau u Budžetu.

„Ukoliko prije dana skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o Budžetu za 2015.g. ne dođe do pregovora između socijalnih partnera i postizanja kompromisa o povećanju zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta, organizovaće se novi protest na dan rasprave o ovom zakonu u Parlamentu. Zahtjeve sa ovog protestnog skupa i argumente za povećanje zarada, sindikati će početkom naredne sedmice uputiti svim poslaničkim klubovima i svim poslanicama i poslanicama u Skupštini Crne Gore“, poručili su organizatori današnjeg protesta.

528

Ostavite komentar