SJUTRA JE 7. OKTOBAR – DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

DAN DOSTOJANSTVENOG RADA se danas obilježava ne tako dostojanstveno a razlog su uslovi u kojima danas rade radnici u Crnoj Gori. Na dan dostojanstvenog rada se ne možemo pohvaliti da naši radnici imaju sigurno zaposlenje, sigurnu platu i sigurnu uplatu doprinosa. Nekada je bilo nezamislivo kao što je danas da žene radnici dobijaju otkaz za to što su trudne, zakonska rješenja su sve nepovoljnija za radnike, a dobar i kvalitetan radnik se ili malo cijeni ili uopšte ne cijeni. Zbog svega toga stiče se utisak kao da vrijeme ide unazad, da smo se vratiili na početak kapitalističkog društva, a ne da živimo u državi gdje skoro svi politički i ostali bitni javni subjekti u svojim programima imaju i ističu socijanu komponentu.

Trenutno su aktuelne izmjene zakona o PIO koje predviđaju da se ¼ radnika nikada ne penzioniše i gdje je iznos minimalne zarade i najniže penzije krajnje ponižavajući. Da bi se ostvarilo i najmanje pravo radnik Crne Gore mora vršiti pritisak ili eventualno protestvovati i štrajkovati za to jer su postupci pred sudovima nelogično i neopravdano dugi i neizvjesni. Nažalost ukinut je Sud udruženog rada, a nije mu određen zamjena, pa kao posledicu imamo osnovne sudove koji su opšte prakse, a same sudije uglavnom i ne poznaju svespecifikume radnog prava.

Da li je kada dođe 20-ti u mjesecu dostojanstveno da nemate ni za hljeb? Sve se ovo dešava, sve je ovo realnost, a radnike niko ništa ne pita, mi pitamo do kada.

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore je preduzeo niz akivnosti kako bi povećao i postigao operativnost i mobilnost sinidkalnog djelovanja, iz razloga ostvarivanja direktnog kontakta sa što više članova sindikata. U toku maja mjeseca ove godine organiziovali smo Opštu Konferenciju sindikata upravo pod motom “Za dostojanstven rad – PITAMO SE!” Na konferenciji su takođe donijeti zaključci koji su za naš granski sindikat obavezujući!

Kroz neke od zaključaka traženo je da se minimalna zarada utvrdi na nivou 55% potrošačke korpe, da svi zaposleni imaju pravo na kolektivno pregovaranje o visini zarade, da se striktno poštuju pozitivni propisi iz oblasti rada, da se ne mogu donositi novi propisi bez učešća predstavnika sindikata, da se konačno ujednači rješavanje stambenih potreba za zaposlene, da se zaustavi političko zapošljavanje. Odlučeno je da se ovi zahtijevi ispostave svim odgovornima na svim nivoima, a ako ne bude adekvatnog odgovora do kraja oktobra mjeseca, da se za dostojanstvo naših članova moramo boriti svim dozvoljenim sindikanim metodama.

Sindikat uprave i pravosuđa će se na već zakazanoj sjednici Glavnog odbora odrediti o svim ovim pitanjima, te o tome blagovremeno obavijestiti i naše socijalne partnere i javnost Crne Gore.

ZA RAD SIGURNOST DOSTOJANSVTO – PITAMO SE!

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore,                                              

Rakočević Nenad

640

Ostavite komentar