Država želi efikasnu i održivu javnu upravu

Država želi servisno orijentisanu, efikasnu i finansijski održivu javnu upravu. To je, poručuju iz nadležnog ministarstva i cilj optimizacije kojom je planirano otpuštanje oko tri hiljade službenika, pomoćnog i administrativnog kadra.

U Sindikatu uprave i pravosuđa, tvrde da u pojedinim sektorima, fali radnika.

No, iako nemaju tačan podatak, iz Ministarstva javne uprave uvjeravaju da danas, u odnosu na kraj prošle godine, u javnoj upravi radi manje ljudi. 

Državni sekretar MJU, Goran Jovetić, kaže da trend pokazuje da dolazi do smanjenja zaposlenih u upravi.

„Dominantno je, barem ovo sa čim sada raspolažemo, to su lica koja su imala ugovor na određeno. Njih je najveći broj u ovom segmentu“, kazao je Jovetić.

Onih koji imaju ugovore na određeno krajem prošle godine bilo je 3.963. Zanimljivo je da bi po planu optimizacije u javnoj upravi bez posla moglo da ostane tri hiljade ljudi, uglavnom nizi kadar. Riječ je o dominantno pomoćnom i administrativnom kadru.

Glavni kriterijum prilikom odlučivanja ko će napustiti javnu upravu, kažu iz MJU, neće biti ni nacionalna, niti politička pripadnost. 

„Apsolutno će se forsirati i forsira se samo kvalitet i da će to biti jedino mjerilo za opstanak i za dolazak u javnu upravu“, rekao je Jovetić.

Zaposleni, tvrde sindikalci, ipak u strahu očekuju realizaciju zacrtanog.

Saša Šimun iz Sindikata uprave i pravosuđa kaže da je normalno što su zaposleni zabrinuti. Navodi da u Sindikatu razumiju plan Vlade, ali i da javnoj upravi fali radnika i da treba drugačije rješavati ovo pitanje.

„Državi su potrebni radnici. Potrebna je administracija i kvalitetna administracija. Smatramo da dugoročno, što se tiče smanjenja broja zaposlenih, efekat može postići najbolje kroz prirodni odliv i eventualno kroz sporazumni prekid radnog odnosa“, kazao je Šimun.

Najviše prekobronijnih, prema riječima Jovetića, ima u prosvjeti, zdravstvu, kulturi kao i u lokalnim preduzećima. No, njima će najvjerovatnije biti pružena mogućnost da započenu sopstveni biznis uz pomoć povoljnih kredita.

Izvor: RTCG

663

Ostavite komentar