Sjutra protest sindikalaca na Rimskom trgu, očekuju nezadovoljne policajce i vojnike

Sindikat uprave i pravosuđa i Sindikat ZIKS-a sjutra organizuju protest protiv izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

Iako su iz Sindikata Uprave policije i Strukovnog sindikata vatrogasaca najavili da neće doći, organizatori ipak očekuju njihove nezadovoljne članove, kazao je u izjavi za portal Antena M predsjednik sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

„Očekujemo dolazak i značajnog broja policajaca, vojnika, ali i ostalih radnika Crne Gore kojih se tiče ovaj Zakon“, rekao je Rakočević.

Predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Predrag Spasojević objasnio nam je šta je ključni problem izmjena zakona kojim se, kako je rekao, nipodaštava benificirani radni staž zaposlenih u službama bezbjednosti i zaštite. Spasojević smatra da svaki četvrti građanin neće dočekati potrebne godine za odlazak u penziju ukoliko se usvoji nacrt zakona koji je, podsjetimo, već prošao radne grupe.

„Vezivanjem 40 godina staža i 65 godina života dolazimo u poziciju da službenici koji ostvare 40 godina staža neće moći da odu u penziju prije određenih godina života. Službenici u zaštiti i spašavanju kao i u vojsci imaju propisano da im nakon 55 godina prestaje služba, a po predlogu Vlade i ovim novim izmjenama zakona to neće moći“, rekao je Spasojević.

Ipak, sudeći po najavama, neće svi sjutra na protest.

Tako sindikat Uprave policije neće podržati najavljene proteste jer bi se, kako su kazali, time ugrozili dosadašnji pregovori i mogućnost da se sva bitna pitanja zaposlenih rješavaju dijalogom.

Na protest neće ni Strukovni sindikat vatrogasaca zato što je, kako tvrde, organizovan izvan zajedničke Kampanje koju povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vode USSCG i SSCG.

Rakočević smatra da će na protest ipak doći oni koji su nezadovoljni.

„Izjave da se neće na protest su izjave pojedinaca-predsjednika koje nijesu usaglašane sa članstvom. Neću da trošim puno vremena na to, niti da pričam protiv svojih kolega, ali pojedini ne funkcionišu po kodeksu sindikalizma-a to je da se daje podrška sindikatima, a ne da im se podmeće noga odnosno da se stavljaju `klipovi u točkove`“, kazao je Rakočević.

I Spasojević smatra da su članovi sindikalnih organizacija koje su najavile da neće doći ipak nezadovoljni najavljenim izmjenama Zakona.

„Svi imamo različito viđenje kako treba da se borimo za svoja prava. Očekujem članove i iz policije i iz vojske. Dovoljno o njihovom nezadovoljstvu govore njihovi komentari na primjer na Facebooku“, rekao nam je Spasojević.

Sindikalci će se okupiti sjutra na Rimskom trgu u 15 sati i 30 minuta ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nakon prvog protesta očekuju da će sjesti za sto sa nadležnima kako bi što prije došlo do promjena u nacrtu zakona.

Izvor: Antena M

620

Ostavite komentar