SRETAN 1 MAJ RADNI NARODE

Čestitka Sindikata uprave i pravosuđa CG povodom svetskog praznika radnika

Malo je onih koji znaju da se 1 maj inicijalno počeo slaviti kao omaž žrtvama koji su te davne 1886 godine u Čikagu dali živote protestvujući i za buduće generacije u čitavom svijetu, kako bi se poboljšali uslovi rada i života. Danas se među radničkom klasom postavlja pitanje dali ima toliko spremnosti i hrabrosti i za mnogo manje poduhvate.

Praveći retrospektivu događaja i stanja u periodu od prošlog prvog maja lako je zaključiti da nije bilo nekog napretka radničkih prava u Crnoj Gori, čak naprotiv uslovi rada i života su se pogoršali, a napredak se zasnivao samo na pozamašnoj količini izgovorenih riječi i neispunjenih obećanja. Iz iskustvenog ugla i najavljenih situacija ova godina do sledećeg prvog maja ne uliva mnogo optimizma.

Našim dragim koleginicama i kolegama ovim putem poručujemo očekujte neka poboljšanja, ali ona neće biti sama, bit će i mnogo loših stvari.

Zakonom zagarantovano uvećanje plata po osnovu Kolektivnog ugovora nisu ispoštovali oni koji moraju biti primjer usklađenosti sa postavljenim propisima. Kako bi neke neznavene adrese upozorili šta mogu očekivati ako se ne drže slova zakona radili smo ono što nam je Bogom dano pravo, mnogo smo pričali, vikali na sav glas, protestovali, podnosili tužbe, krivične prijave, razgovarali razumno sa njima, ali sumare politika i partijski interesi su nadjačali vapaj napaćenog radnika Crne Gore. Bitka se nastavlja i nema drugog epiloga osim konačne pobjede.

Za neisplaćeni prevoz već su donijete neke pozitivne presude, pokrenut je kolektivni sudski spor za neuvećanje zarada, pokrenut će se sudski sporovi za razliku u plati usled neusaglašenosti koeficijenata – plata od uvećanja minimalne zarade 2021 godine, veoma brzo ako se ne pokrene rad Stambene zadruge koju naši dragi poslodavci perfidno opstruiraju kako bi više puta okrenuli taj naš milion bit će procesuirani i pojedinci itd, a na nama je da samo strpljpljivo čekamo i pustimo da slovo zakona donese konačnu riječ, drugačije se izgleda ne može. Kada se sve zaokruži, tražit ćemo pojedinačnu zakonsku, odnosno materijalnu odgovornost.

Ovi redovi ne nagovještavaju ni u skorijoj budućnosti nešto dobro. Bit će uvećanja zarada, Evropa 2, ali tu razliku je već pojela ogromna inflacija. Bit će pokušaja da se kroz Zakon o zaradama koeficijenti izuzmu iz Granskih kolektivnih ugovora i stave u taj novi Zakon koji će nam samo jednog jutra staviti na sto, gotov, a sa druge strane se fingiraju razgovori i pregovori. Plan naših dragih socijalnih partnera je da se u budući Zakon koeficijenti regulišu kroz Uredbe, Odluke, Pravilnike, a one znače da će Vlada sama da odlučuje o uvećanju, smanjenju, odnosno stagniranju zarada. U najskorijoj agendi Vlade je i potpuna revizija Odluke o dodacima na zarade, gdje će pokušati da je potpuno ogole, zajedno sa ostalim dodacima, varijabila, prekovremeni ….Nas niko neće pitati, nigdje nema našeg potpisa, ova i svaka buduća Vlada će sama odlučivati, to su sve namjere u pravcu nizbrdice, to je put ka autokratiji.

Veoma izvjesno u smislu realizacije najavljenog programa Evropa 2 koji su rekli da će početi prvog oktobra je da će se promjeniti penzioni sistem, sredstva će se usmjeriti ka povećanju plata, a nama preporučeni privatni penzioni fondovi, pa plaćajte iz svojih džepova radnička klaso. Mora narod Crne Gore znati da su već počeli razgovori vlasti sa međunarodnim privatnim fondovima. Ako ima radnika i naroda neće im se dozvoliti da odlučuju o našoj budućnosti o budućnosti naše djece, veliki su interesi svetske i naše elite u pitanju.

Međutim, nije sve bilo tako crno u prethodnoj godini, uvećale su se zarade, radnici su konačno izašli na ulice da pokažu zube, formirana je stambena zadruga, naši predstavnici učestvuju u svim procesima na svim državnim nivoima, pitamo se u mjeri u kojoj možemo, naš sindikat je postao najveći u državi prilivom ogromnog članstva koje nam vjeruje, ugled nam je porastao i na međunarodnom nivou, postali smo prepozatljivi kao malobrojan sindikat koji se iskreno bori za prava svojeg članstva itd itd.

Predstoji nam vruće ljeto i jesen, politike turbulencije su svakodnevne, a mi moramo biti slobodni, nezavisni i veoma pametni te svakome staviti do znanja da nas ima, da se pitamo i da bez nas ne mogu da donose odluke, ni danas ni sjutra.

Radnici Crne Gore moraju biti složni i hrabri, jer je to jedini put da opstanemo u ovim turbulentnim vremenima. Da nije bilo teških vremena u istoriji, da nije teškog vremena i danas, nebi se slavio 1 maj kao simbol radničke žrtve i radničke pobjede.

SRETAN 1 MAJ

317