Štrajk se ugasio prije nego je i počeo

Iako su tokom septembra glasno najavljivali referendum i generalni štrajk, ukoliko Vlada ne ispuni četiri najbitnija uslova po pitanju nacrta Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici skupštine Saveza sindikata (SSCG) i glavnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) većinom glasova je prihvaćen inovirani predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja u vezi sa četiri glavna uslova. Svi predstavnici granskih sindikata iz Saveza sindikata su glasali za prihvatanje predloga Vlade, dok su protiv bila četiri člana iz pojedinačno najbrojnije organizacije u SSCG – Sindikat uprave i pravosuđa. Iz USSCG protiv prihvatanja predloga je bilo sedam manjih sindikalnih organizacija. Iz Sindikata uprave i pravosuđa, na čijem čelu je Nenad Rakočević, kazali su da će narednih dana imati glavni odbor na kojem će se odlučiti o daljim koracima. Oni su ranije najavljivali da će sami organizovati štrajk, ukoliko ne bude dogovora sa Vladom.

– Tražili smo da ostanemo principijelni prema prvobitnoj odluci, da četiri zahtjeva budu uslovna i prihvate se onako kako su napisani, a ne da ih Vlada modifikuje. Ostali članovi, međutim, nijesu bili principijelni, promijenili su mišljenje i preglasali nas. U staroj zgradi Vlade, na javnoj raspravi, svi su bili za štrajk, ako se ne ispune sva četiri uslova, a sad je većina glasala protiv štrajka. Sa ovim predlogom će se ići na Socijalni savjet, gdje smo u potpunosti prepušteni volji Vlade i Unije poslodavaca, koji su većina u tom tijelu – rekao je Rakočević za „Dan” nakon jučerašnje tročasovne sjednice.

Referendum i generalni štrajk su tokom pregovora sa ministrom rada Kemalom Purišićem najavljivali generalni sekretari SSCG Duško Zarubica i USSCG Srđa Keković, ali se nakon jučerašnjeg prihvatanja predloga Vlade od toga odustalo.

Prethodni predlog Ministarstva rada je bio da se u punu penziju ide kada se ostvare oba uslova – 40 godina staža i 65 godina starosti, i on je korigovan na 40 godina staža i 61 godinu starosti. Umjesto 67 godina, granica za starosnu penziju se za muškarce spušta na 66 i važiće već od naredne godine, a za žene sa 65 na 64. Sadašnja norma u zakonu da se za iznos penzije računaju koeficijenti za svih 40 godina staža, prema dogovoru biće izmijenjena, pa se za penziju neće računati koeficijenti za najgorih deset godina staža. To će važiti do 2030. godine. Takođe, predloženo je i da se u budžetu za 2019. godinu obezbijede sredstva za uvećanje minimalnih penzija. U predlogu nije precizirano za koliko će se povećati najmanje penzije.

– Većinskom odlukom članova rukovodstava rezultati razgovora ocijenjeni su pozitivno i kao preduslov za nastavak razgovora o drugim predlozima i sugestijama iznijetim na nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – naveli su iz SSCG i USSCG nakon jučerašnje skupštine.

Izvor: Dan

608

Ostavite komentar