Većina za predlog ministra, Sindikat uprave razočaran

Za penziju će biti potrebno 40 godina staža i 61 godina života, za prijevremenu 15 godina staža i 63 godine života, a za starosnu 66 i 64 godine starosti

Na zajedničkoj sjednici Skupštine Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata većinom glasova prihvaćen je inovirani predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi sa četiri glavna uslova, a pregovori će biti nastavljeni oko ostalih uslova.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je prihvaćeno da će uz 40 godina staža biti potrebno i 61 godina starosti, a ne 65 koliko je na početku tražilo Ministarstvo.

Od stupanja na snagu zakona, 1. januara naredne godine, osnovica za obračunavanje penzije biće umanjena za jednu četvrtinu najlošijih godina, odnosno neće se računati sa svih 40 kao sada. Zatim, smanjena je starosna na 66 za muškarce i 64 za žene,kazao je Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da je zadovoljan postignutim kompromisom jer je mnogo bolji od prvog predloga ministarstva, kao i da nema pobjednika ni poraženih u socijalnom dijalogu.

Ovo je uslovno prihvaćen razgovor, nadam se da će ministarstva rada uvažiti naše dodatne argumente u nastavku razgovora, i nadamo se da će u konačnom ovaj prijedlog biti mnogo bolji i izgledati mnogo bolje, nego što u ovom trenutku i sada izgleda, kazao je Zarubica.

Protiv predloga bili su delegati pojedinačno najbrojnije organizacije u Savezu sindikata Sindikata uprave i pravosuđa, a iz Unije slobodnih sindikata predstavnici nekoliko manjih organizacija.

Sekretar Sindikata uprave i pravosuđa Predrag Spasojević kazao je da su protiv ovog dogovora jer je ponuda ministarstva uvredljiva.

Smanjena je jedna godina za ostvarenje pune starosne penzije sa 67 na 66, dok je za prijevremenu starosnu penziju, u koju nažalost ide više ljudi nego u punu, i za koju treba 15 godina staža povećana starosna granica sa 62 na 63 godine starosti. Zahtjev sindikata je bio da se u obračun penzije računa 20 najboljih godina umjesto 40, a ministarstvo je ponudilo 30 najboljih godina, što nije veliki napredak, ali i da to važi za odlaske u penziju do 2030. godine, od čega većina sadašnjih radnika neće imati korist, kazao je Spasojević.

On je najavio da će narednih dana imati svoju skupštinu na kojoj će odlučiti o daljim potezima.

Prethodni predlog Ministarstva rada da se u punu penziju ide kada se ostvare oba uslova 40 godina staža i 65 godina starosti, korigovan je nakon razgovara sa pregovaračima iz sindikata, na 40 godina staža i 61 godinu starosti. Umjesto 67 godina starosti granica za starosnu penziju se za muškarce spušta na 66 i važiće već od naredne godine, a za žene sa 65 na 64. Za prijevremenu starosnu penziju za koju je do sada trebalo 15 godina staža i najmanje 62 godine starosti, granica će biti podignuta i zaustavljena na 63 godine, tako što će narednih šest godina povećavati godišnje za dva mjeseca.

Sadašnja norma u zakonu da se za iznos penzije računaju koeficijenti za svih 40 godina staža, prema dogovoru biće izmijenjena pa se za penziju neće računati koeficijenti za četvrtinu perioda staža sa najmanjim uplatama, računajući 1992. i 1993. godinu. To će važiti do 2030. godina, i značajno će uticati na povećanje konačnog iznosa penzije za one koji u tom periodu ostvare to pravo.

Ministarstvo i sindikati će narednih dana nastaviti pregovore u vezi sa drugm spornim pitanjima u predlogu zakona koji se tiču invalidskih, porodičnih i drugih penzija.

Današnjim glasanjem delegati su odustali od najavljenih radikalnih mjera ako Vlada ne ponudi prihvatljiv kompromis,kao što su peticija za organizovanje referenduma o zakonu i pripreme za generalni štrajk.

Većinskom odlukom članova rukovodstava, rezultati razgovora ocijenjeni su pozitivno i kao preduslov za nastavak razgovora o drugim predlozima i sugestijama iznijetim na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, navedeno je u zajedničkom saopštenju oba sindikata nakon sjednice.

Povećanje minimalne penzije obećano ako bude novca

Na četvrti zahtjev sindikata da se povećaju minimalne penzije, ministar Kemal Purišić je obećao da će u budžetu za 2019. godinu obezbijediti sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije.

Sindikati su tražili da se minimalna penzija, koja sada iznosi 125 eura, uskladi sa 80 odsto minimalne zarade, što bi sada iznosilo 154 eura, kao i da se minimalna penzija za puni radni staž utvrdi na 55 odsto prosječne zarade, što bi sada bilo oko 280 eura.

Dobili smo i uvjeravanje da će najniža penzija biti povećana u zavisnosti od procjene budžeta za narednu godinu, a povećanje se očekuje na najmanje 140 eura do očekivanih 155, što je 80 odsto od najniže zarade u ovom trenutku, kazao je Keković.

Spasojević navodi da je ministar samo obećao povećanje najnižih penzija iduće godine ako bude viška novca u budžetu.

Potrebno je značajnije povećanje minimalne penzije sa sadašnjih 125 eura“, kazao je Spasojević.

Izvor: Vijesti

691

Ostavite komentar