Tužbe protiv države: „Službeniku sa platom od 300 eura i deset eura je veliko“

Nakon jučerašnjeg stava Vlade da pojedine sudije, ali i državni službenici, koji su se „ušemili“ sa advokatima vode radne sporove zbog potraživanja od desetak eura, pa nakon toga država plaća milionske iznose sudskih troškova, FOS je potražio odgovor od relevantnih subjekata.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja FOS-a da li je Vlada ovakvim stavovima uticala na nezavisnost sudija prilikom daljeg odlučivanja u ovakvim i sličnim postupcima, o tome da li Vlada ima saznanja o neetičkom djelovanju sudija ili državnih službenika i da li je o tome obavijestila nadležne organe, i na kraju, ukoliko su potraživanja zaposlenih opravdana, zbog čega nisu isplaćivana na vrijeme, kako ne bi došlo do velikih sudskih troškova.

Sa druge strane, predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović navodi za FOS da sudije tog suda nijesu ustajale sa pomenutim tužbama.

„Svaki građanin, pa i sudija, ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda i svi su pred zakonom jednaki, što su Ustavom Crne Gore garantovana prava“, kazao je Radović za FOS.

U Sindikatu uprave i pravosuđa navode da razumiju Markovića, ali da treba da se sankcionišu starješine organa koji su krivci za to što se ne isplaćuje radnicima ono što im pripada.

„Naravno da ne podržavamo sve one zlonamjerne tužbe koje su usmjerene prema državi i na osnovu toga da neko izvuče ličnu korist, odnosno kako je premijer Marković objasnio, da je npr. neko tužio zbog eura, pa kasnije sudske troškove podijelio sa advokatom, to ne podržavamo. Ali, moramo da tražimo krivca. Ko je kriv što po bilo kom osnovu nisu isplaćena zarađena sredstva. Kriv je starješinski kadar – direktori, ministri… Nemamo nijednu sankciju prema bilo kom odgovornom ko nije isplatio zarađena sredstva zaposlenom. I jedan euro, a ne deset, dvadeset i trideset eura je jednom običnom radniku mnogo, koji prima 250 ili 350 eura“, kazao je na pitanje FOS-a Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Iz Sudskog savjeta su za FOS kazali da su u više navrata ukazivali i iznosili zabrinutost oko prekomjernog  parničenja i predlaganja načina da se odgovarajućim mjerama, kao i izmjenama procesnih zakona, smanji broj predmeta, a time i troškova na teret države.

„Dijelimo mišljenje da informacije  koje se odnose na slučajeve o kojima se juče razgovaralo na sjednici Vlade, treba prezentovati građanima. Međutim, ne samo one koji se tiču pripravničkih i sudijskih zarada u sudovima i sudskih postupaka s tim u vezi, nego i svih ostalih sporova za naknade po različitim osnovima, gdje veliki sudski troškovi idu na teret budžeta“.

Iz MANS-a su danas saopštili da je Vlada prozivanjem izvršila neprimjeren utisak na sudije. 

Premijer Marković je na jučerašnjoj sjednici zatražio da sa materijala o ovoj temi do naredne sjednice Vlade bude uklonjena oznaka tajnosti, sa obrazloženjem da ovakvi slučajevi ne samo da ne treba da budu sklonjeni od očiju javnosti, već da, naprotiv svaki građanin treba da raspolaže informacijom o odnosu pojedinih državnih službenika prema državnom novcu.

Izvor: Fos media

577

Ostavite komentar