U ministarstvima pitaju radnike hoće li otkaz

Zaposleni u ministarstvima rada i socijalnog staranja i zdravlja izjašnjavaju se da li su zainteresovani za sporazumni raskid radnog odnosa, dok u resoru prosvjete kažu da će broj zaposlenih za kojima je prestala potreba biti definisan u septembru, potvrđeno je iz tih institucija. Iako su najveći resori zdravlja, prosvjete i socijalnog staranja prepoznati kao dijelovi centralnog sistema u kojima su najveći viškovi, u njima se trenutno sprovodi anketiranje zaposlenih kako bi se izjasnili da li bi svojevoljno napustili radno mjesto.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu Kemal Purišić, kazali su da nemaju zaposlenih koji su tehnološki višak. Oni planiraju da optimizaciju sprovode kroz sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu adekvatne otpremnine koju će, kako su naglasili, utvrditi Ministarstvo javne uprave.

“Još nije utvrđen iznos otpremnina za zaposlene koji će sporazumno napustiti radno mjesto. To je obaveza Ministarstva javne uprave koje će u međuvremenu izaći sa predlogom otpremnine. Trenutno smo u fazi anketiranja, gdje se zaposleni izjašnjavaju da li su zainteresovani da raskinu radni odnos sporazumno”, saopšteno je iz tog ministarstva.

Iz resora ministra Damira Šehovića objašnjavaju da je varijabilan broj zaposlenih za kojim je prestala potreba, jer zavisi kako od broja učenika za određenu školsku godinu, tako i od mnogih drugih faktora, poput promjena u obrazovnim programima, ukidanja područnih odjeljenja ili otvaranja novih područnih odjeljenja i mnogih drugih faktora. Kako su naglasili, taj broj može biti definisan precizno u septembru.

U tom ministarstvu kažu da su, prema podacima sa kraja 2017. godine, otpremnine isplaćene za 34 zaposlena.

“U svakom slučaju, naravno da se rade stalna upoređivanja i analize, kako bi se adekvatno procijenile potrebe obrazovnog sektora za kadrom i broj zaposlenih držao na odgovarajućem nivou, i to radimo uspješno”, naveli su u Ministarstvu prosvjete.

U tom resoru znaju koliku će otpremninu isplatiti zaposlenom koji se proglasi za tehnološki višak.

“Visina otpremnina za proglašenje tehnološkim viškom je jasno utvrđena Kolektivnim ugovorom, u kome se navodi da je zaposlenom za čijim radom je prestala potreba poslodavac dužan da isplati otpremninu, zbog proglašenja tehnološkim viškom, u iznosu 12 bruto ili prosječnih bruto zarada u Crnoj Gori, što je povoljnije za zaposlenog”, objašnjavaju iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi ministar Kenan Hrapović, objašnjavaju da je anketiranje zaposlenih jedna od mjera Plana optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020. godine, prema kojem su sva ministarstva dužna da sprovedu anketu o zainteresovanosti zaposlenih u svojim resorima i ustanovama u okviru sistema za sporazumni raskid radnog odnosa.

“Na ovaj je način Ministarstvo zdravlja ispoštovalo obavezu resora javne uprave da se sagleda mogućnost optimizacije radnih mjesta kroz pristanak zaposlenih da sporazumno raskinu radni odnos, svakako pritom ni na koji način ne ugrožavajući redovno funkcionisanje zdravstvenog sistema”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Kako dodaju, resor zdravstva ima posebno važnu ulogu u analizi eventualnih interesovanja zaposlenih, što je bila i dosadašnja praksa kod sporazumnog raskida radnog odnosa.

“Detaljnu analizu o odnosu medicinskog i nemedicinskog kadra, starosnu strukturu zainteresovanih, ali i krajnje odluke o sporazumnom raskidu radnog odnosa možemo sagledati nakon što budu poznati svi detalji i modeli plana optimizacije, za koji nije zadužen resor zdravstva”, istakli su iz tog resora.

Izvor: CDM

751

Ostavite komentar