VLADA I SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA CRNE GORE PARTNERI U STAMBENOJ ZADRUZI „ODGOVORNOST“

Vlada CG na danas održanoj 71 sjednici usvojila informaciju (u prevodu donijela odluku) o formiranju i finasiranju Stambene zadruge Odgovornost

Izvor: Portal Vlade

Na današnjoj sjenici usvojena je Informacija o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u upravi i pravosuđu.

Članom 20 Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđe, koji je stupio na snagu 15. februara 2023. godine, propisano je da: „U cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih, Vlada će sa Sindikatom potpisati poseban sporazum najkasnije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Ugovora”. Shodno navedenom pravnom osnovu, pritupilo se izradi akata, koji će, za razliku od dosadašnje prakse, prvi put omogućiti da Vlada Crne Gore bude drugo pravno lice u osnivanju Stambene zadruge.

Ovako zamišljena Zadruga radiće na transparentan način i obezbijediće Vladi praćenje toka finansija i ulogu u odgovornosti samog rukovođenja i trošenja sredstava, budući da se sredstva izdvajaju iz budžeta Crne Gore.

Kako se ističe u Informaciji, Vlada na ovaj način učestvuje u donošenju akata koji će ostati zabilježeni u modernoj istoriji Crne Gore kao prvijenac u rješavanju krucijalno najvećeg problema zaposlenih u javnoj upravi, a to je stambeni problem pod povoljnim uslovima.

743