Za funkcije predlažu članove tuđeg sindikata

Predsjedništvo Glavnog odbora (GO) Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) predložilo je GO da za člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) imenuje predsjednika Sindikalne organizacije Fonda PIO, koja je dio Sindikata uprave, koji nije član SSCG.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević usprotivio se takvom predlogu, cijeneći da je mimo propisa, prakse i logike.

U SSCG su veoma česte takve apsurdne i nelogične situacije. Predsjednik sindikalne organizacije koja je član Sindikata uprave, koji nije član SSCG, predlaže se za člana UO Fonda PIO, što bi bilo logično da je naš član i da nam zvanično pripadaju. To bi bilo potpuno realno. Međutim, on ne pripada SSCG i naravno da to nije moguće – objasnio je Rakočević za „Dan“.

Za člana UO Zavoda za zapošljavanje Predsjedništvo GO je predložilo predsjednika Sindikata MUP-a, iako, kako navodi Rakočević, imaju legitimnog predsjednika Sindikalne organizacije ZZZ Dejana Vojvodića. Rakočević navodi da u tom slučaju nije iskorišćeno obrazloženje koje su imali za predlaganje člana UO Fonda PIO – da se radi o predstavniku reprezentativnog sindikata.

S druge strane, imamo situaciju za UO ZZZ. Predlaže se čovjek iz drugog granskog sindikata, dakle ne koriste se oni reperi kao što su bili navedeni za UO Fonda, a imamo legitimnog predsjednika sindikalne organizacije koji bi po nekoj realnosti, praksi, logici trebalo da bude član UO ZZZ, a to je Dejan Vojvodić – rekao je Rakočević.

On je kazao da nezadovoljstvo članstva postoji iz mnogo razloga, da je ovo samo jedan od njih, te da na kraju izgleda da sindikalni funkcioneri rade na podjeli fotelja i funkcija i onoga gdje postoji neka privilegija.

Očekujem rezultat elektronskog glasanja, a u svakom slučaju ne očekujem da će išta biti pozitivno, odnosno onako kako treba – zaključio je on.

Iz pi-ar službe i kabineta SSCG nijesu odgovarali na naša pitanja koja smo im juče ujutru poslali ovim povodom, dok generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica u telefonskom razgovoru nije želio da pojašnjava kako je došlo do toga da se za člana UO predloži neko iz sindikata koji ne pripada SSCG. On je ustvrdio da „i te kako pripada SSCG“, ali ni to nije želio da objasni, optužujući „Dan“ da se bavi „mizernim stvarima“, za neobjektivnost, neozbiljnost…

Znaju se kriterijumi. Predsjedništvo je predložilo a GO donio odluku, skoro, mislim ne bih to komentarisao jer nijesam na radnom mjestu. Sve je javno i transparentno – ustvrdio je Zarubica, iako nije želio da objasni te „transparentne procedure“.

Na sajtu SSCG nema Sindikata uprave

Sindikat uprave, kome pripada Sindikalna organizacija Fonda PIO, čijeg je člana Predsjedništvo GO predložilo u UO Fonda PIO, nije navedeno ni na sajtu SSCG, gdje su pobrojane 24 članice te sindikalne centrale. Prema sajtu SSCG, na koji nas je uputio sam Zarubica da bismo pronašli Statut i pravila po kojim su odlučivali, navedeno je da SSCG čine sindikati obrazovanja; finansijskih organizacija; građevinarstva i IGM; informatičko-izdavačke djelatnosti; kulture; metalaca; MUP-a; poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije; ANB-a; pomorstva; pošte; saobraćaja; sporta; stambeno-komunalne privrede; šumarstva; tekstila, hemijske i farmaceutske industrije; trgovine; turizma i ugostiteljstva; uprave i pravosuđa; Uprave policije; Vojske; zdravstva i socijalne zaštite; željezničara i energetike.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, postoji inicijativa da Sindikat uprave postane dio SSCG, ali to formalno još nije postao.

Izvor: DAN

936

Ostavite komentar