Za stanove zaposlenih u UIKS-u 1,1 milion €

Vlada je obezbijedila 1,1 milion eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u narednom petogodišnjem periodu, od čega je 300 hiljada eura obezbijeđeno u 2019. godini i po 200 hiljada eura u naredne četiri godine, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin prilikom potpisivanja Sporazuma o podršci u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u UIKS-u.

„Odluka Vlade da opredijeli značajna finansijska sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija najbolja je potvrda da crnogorsko društvo visoko cijeni i vrednuje odgovoran posao zaposlenih u sistemu izvršenja krivičnih sankcija“, rekao je Pažin.

Potpredsjednik Vlade je naglasio da najviši prioritet u radu UIKS-a mora biti prepoznavanje i odstranjivanje iz službe onih zaposlenih koji svojim postupcima omogućavaju ili tolerišu kršenje zakona u zatvorskom sistemu.

„Ovakvi nesavjesni službenici saopštio je potpredsjednik, moraju biti najoštrije kažnjeni i za njih ne smije biti mjesta u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, kako bi se zaštitio ugled ove značajne institucije i ogromne većine službenika koji savjesno i odgovorno obavljaju teške i rizične poslove“, navodi se u saopštenju Vlade.

On je naveo i da je u toku procedura ujednačavanja zarada svih zaposlenih koji aktivno učestvuju u procesu resocijalizacije i reintegracije zatvorenika, imajući u vidu težinu i odgovornost povjerenih poslova.

Potpredsjednik Pažin je ocijenio ohrabrujućim izvještaje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i nadležnog odbora Skupštine Crne Gore u kojima se konstatuje unapređenje prava lica lišenih slobode.

Najavio je da se početak izgradnje novog zatvora u Mojkovcu, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta koji će u velikoj mjeri modernizovati i rasteretiti postojeći zatvorski sistem, očekuje sljedeće godine.

„Za pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju novog zatvora obezbijeđena je značajna podrška Evropske unije u iznosu od 1,2 milona eura“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz Vlade Pažin je podsjetio i na ostale važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje Specijalne zdravstvene ustanove, nove prijavnice, zatvora otvorenog tipa i multifuinkcionalnog objekta, za čiju izgradnju je obezbijeđena finansijska podrška Evropske unije.

„Potpredsjednik je izrazio zahvalnost Vladi Njemačke i međunarodnoj nevladinoj organizaciji HELP‚ kao i Ambasadi SAD, na značajnoj podršci u unapređenju tehničke opremljenosti ustanove i radnog tretmana zatvorenika. Izrazio je, takođe, zadovoljstvo kvalitetom saradnje sa crnogorskim nevladinim organizacijama Građanska alijansa, Juventas, Nit, Identitet, Art of living, CEDEM i CGO, čiji su projekti uz finansijsku podršku Ministarstva pravde doprinijeli unapređenju poštovanja ljudskih prava i bezbjednosti u sistemu izvršenja krivičnih sankcija“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

07/10/2019

941

Ostavite komentar