ZAKON O PIO: Predloženi nacrt zakona doveo bi u pitanje funkcionisanje ZIKS-a

Predsjednik sindikata ZIKS-a, koji je sastavni dio Sindikata uprave i pravosuđa i SSCG, Predrag Spasojević kaže da je njihov osnovni zahtjev da se uvaži struka i nauka, te da se pitanje odlaska u penziju zaposlenih u ZIKS-u reguliše kao i u svim civilizovanim državama.

– Suvišno je govoriti o uslovima rada i težini posla koju obavljaju zaposleni u ZIKS-u, to je mnogo puta ispričana priča svim nadležnim organima, znaju oni dobro sve, ali moraju znati da mi nećemo ćutati i mirno prihvatiti ove izmjene zakona. Usvajanjem ovih izmjena zaposleni u ZIKS-u bi bili dovedeni u poziciju da rade mnogo duže nego što je to biološki moguće, dovelo bi se u pitanje funkcionisanje samog Zavoda – istakao je Spasojević.

Posebno je, kako je istakao, pitanje svrha beneficirang radnog staža, koji se praktično u odnosu na sadašnje rješenje potpuno obesmišljava.

– To praktično znači da bi mlađi službenici bili primorani da rade i do 38 godina, dok zasnivanjem radnog odnosa u poznijim godinama ne bi se praktično mijenjalo ništa. Onaj ko nije radio ovu vrstu posla ne može to da zna i o tome da donosi odluke. Stav zaposlenih u Zavodu je da se treba boriti za ostvarivanje naših prava i valjda je svima jasno da smo mi već dokazali da smo spremni da podržimo sve aktivnosti povodom ovog pitanja. Mi imamo čak i moralno pravo da stanemo na čelo u tim aktivnosima. Neka se donosioci odluka dobro zamisle šta im je činiti – poručio je Spasojević.

Izvor: Pobjeda

578

Ostavite komentar