ZAKON O PIO: Problem beneficiranog radnog staža

Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju se formalno ne ukida beneficirani radni staž, ali suštinski dolazi do njegovog obesmišljavanja.

Kako objašnjava za Pobjedu predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Ratko Pejović, u idealnim uslovima koji podrazumijevaju da je vatrogasac-spasilac zasnovao radni odnos prije svoje 25. godine i pod uslovom da za svaku godinu radnog staža ima uplaćena četiri mjeseca beneficiranog radnog staža stekao bi uslov za odlazak u penziju tek u 58. godini.

– Zakon o zaštiti i spašavanju po prvi put 2007. godine propisuje da vatrogasac-spasilac mora biti mlađi od 25 godina prilikom zasnivanja radnog odnosa. Postavlja se pitanje, kako će ostvariti pravo na penziju oni vatrogasci-spasioci koji su zasnovali radni odnos prije 2007. godine i koji su bili stariji od 25 godina. Da ne pričamo o tome koliko se taj isti zakon u posljednjih 10 godina poštovao u tom smislu kao i u pogledu uplate staža u uvećanom trajanju od četiri mjeseca na godinu dana. Drugi i ne manji problem je što taj isti zakon predviđa da vatrogascu-spasiocu služba traje do 55. godine života – naglašava Pejović.

Osnovni zahtjevi Strukovnog odbora su da vatrogasac-spasilac stiče pravo za odlazak u starosnu penziju sa 55 godina starosti, 30 godina radnog staža od kojih 10 na poslovima na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju.

– Kao alternativa ovom, predlažemo drugi model a to je 45 godina starosti, 20 godina radnog staža od kojih 15 na poslovima na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju. Ne treba zaboraviti da bi prihvatanjem ovih naših zahtjeva riješili problem i pitanje velikog broja vatrogasaca-spasilaca koji bi striktnom primjenom Zakona o zaštiti i spašavanju u ovom momentu ostali bez posla – kaže Pejović.

Izvor: Pobjeda

1.031

Ostavite komentar