Zaposleni tužbama od ZZZCG traže 2,8 miliona

Zaposleni u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u posljednjih pet godina pokrenuli su više stotina tužbi kojima se od te institucije traži nadoknada od čak 2.883.169,08 eura i to iz više pravnih osnova.

To je Danu potvrđeno iz ZZZCG, na čijem je čelu Suljo Mustafić, dok u sindikatu te institucije navode da su desetine i stotine tužbi dokaz nezakonitog i nesavjesnog rada menadžmenta ustanove.

Pomoćnik direktora ZZZCG u Sektoru za prava za vrijeme nezaposlenosti i pravne poslove Isad Kurpejović kazao je da pravni osnovi datiraju iz vremena od 2008. do 2016. godine i odnose se na projekat „Njega starih lica u Crnoj Gori“, naknada štete zbog manje isplaćene zarade usljed neosnovanog umanjenja najniže cijene rada za period 2009-2013. godine, neosnovano umanjenje zarade za 2010. godinu, naknada troškova prevoza na rad i sa rada za period 2013. do 2015. godine, naknada štete za rad u Komisi ji za mjere aktivne politike zapošljavanja za period 2013-2016. godine, kao i nakanada štete za rad u Komisiji za praćenje projekata za čiju realizaciju se dodjeljuju grantovi.

„Napominjemo da je Zavod za zapošljavanje u svakom pokrenutom postupku prihvatao zahtjeve suda, procesno odrađivao svaki spor pojedinačno, pokušavajući da dokaže neosnovanost tužbenih zahtjeva i na taj način smanji troškove postupka. Zaposleni su do sada povukli 80 tužbenih zahtjeva, iz osnova naknada štete za rad u komisijama i drugim radnim tijelima koje su formirane poslije 2016. godine, budući da je shodno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru propisano da ‘zaposleni u javnom sektoru ne mogu ostvariti druge naknade, osim onih koje su utvrđene ovim zakonom’“, navodi Kurpejović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u ZZZCG Dejan Vojvodić kazao je da su tužbe protiv institucije zadužene za zapošljavanje dokaz nezakonitog, ali i nedomaćinskog rada.

Smatra da je samovolja menadžmenta, koji je odbijao da ispoštuje prava zaposlenih, došla na naplatu.

„To, naravno, nije kraj i nije sve. Radnici nijesu dobijali naknade na koje su imali pravo za rad u oko 30 komisija, mi imamo jedan broj pokrenutih sporova, ali biće ih sigurno još. Jedan broj rad-nika je bio primoran da povuče tužbene zahtjeve, ali mislim da je tome došao kraj. Pored odštetnog zahtjeva moramo istaći da su tu ogromni troškovi za advokate, a koji su iznosi u pitanju javnost će sigurno uskoro saznati“, istakao je Vojvodić.

Ukazuje da su i za advokate troškovi nekoliko stotina hiljada eura, a da je nezvanična procjena da je u pitanju iznos od oko 300.000 eura.

Izvor: rtcg.me/dan.co.me 

1.119

Ostavite komentar