Zaposleni u Glavnom gradu: Prijete štrajkom zbog povlačenja Vukovićeve odluke

Sindikat Glavnog grada organizovaće jednočasovni štrajk upozorenja ukoliko iz skupštinske procedure ne bude povučena odluka na osnovu koje će biti umanjeni dodaci na zarade zaposlenima u sistemu lokalne samouprave, kazao je Željko Krgović, predsjednik Sindikata Glavnog grada.

Iz Sekretarijata za finasije i analizu budžeta su poručili da će se o odluci i najavi sindikata naknadno izjasniti.

Za skupštinsko zasijedanje 26. decembra pripremljena je odluka o zaradama lokalnih službenika i namještenika kojom je, kako navode iz Sindikata Glavnog grada, za visokoškolce predviđeno umanjenje za 15 odsto, a za službenike za srednjom stručnom spremom za 5 odsto. Odluka o zaradama službenicima i namještenicima mijenjana je u decembru prošle godine, kada je na čelu Podgorice bio Ivan Vuković. Izmjenama ove odluke, kako je tada saopšteno uvećanje plata od 15 do 70 eura dobila su 503 zaposlena u sistemu Glavnog grada.

Zbog najave da će doći do smanjenja dodataka, izvršni odbor Sindikata Glavnog grada juče je uputio dopis Oliveri Injac, gradonačelnici, tržeći hitan sastanak sa njom.

–U saznanju smo da je u pripremi odluka o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu i da je istom predviđeno umanjenje od 15 odsto za visokoškolce i 5 odsto za zaposlene sa srednjom spremom. Molimo vas da zakažete hitan sastanak sa predstavnicima Sindikata Glavnog grada, budući da su zaposleni izrazili ogromno nezadovoljstvo ovim predlogom odluke. Molimo vas za hitan termin sastanka kako bi izbjegli mogućnost najavljenog štrajka – piše u obavještenju koje je, nakon sjednice izvršnog odbora Sindikata Glavnog grada, gradonačelnici uputio Željko Krgović, predsjednik.

Krgović za „Dan“ navodi da su do ponedjeljka ostavili rok da im se odredi termin za sastanak sa gradonačelnicom.

– Ukoliko do ponedjeljka ne dobijemo odgovor kada će sastanak sa gradonačelnicom biti održan i ukoliko se iz skupštinske procedure ne povuče odluka mi ćemo organizovati jednočasovni štrajk. Odluku o štrajku donijećemo na sjednici Izvršnog odbora u ponedjeljak – naveo je Krgović.

Izvor: dan.co.me

312