Zaposleni u Nacionalnim parkovima napokon dobili novi Kolektivni ugovor i povećanje plata

Tokom svih ovih godina Sindikalna organizacija Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore godine hrabro i nesebično je radila na ispunjavanju glavnog cilja – povećanje plata zaposlenih u Javnom preduzeću i napokon smo uspjeli, saopštili su iz ove sindikalne ustanove.

– Htjela bhi da naglasim da su zaposleni u Javnom preduzeću od 2011. godine imali veoma niska primanja, što znači već deset godina, a svojim radom doprinose upravljanju naljepšim i najvrednijim djelovima teritorije Crne Gore. Možda bi položaj zaposlenih i njihovih porodica najbolje oslikavao podatak da su zaposleni sa visokom stručnom spremom primali u prosjeku platu u iznosu od 480 eura (bez minulog staža), a nadzornici su imali minimalnu zaradu. Imajući u vidu navedeno, kao i tešku materijalnu situaciju u kojoj su se zaposleni ovog preduzeća godinama nalazili, napokon su donosioci odluka razumjeli ovaj egzistencijalni problem zaposlenih i dali pozitivno mišljenje i saglasnost za usvajanje Kolektivnog ugovora Javnog preduzeća nacionalni parkovi i na taj način će omogućiti zaposlenima napokon donekle dostojanstven život – kazala je Jelena Dragović, čelnica Sindikalne organizacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Kolektivni ugovor danas su potpisali direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) Vladimir MartinovićMilica Šljivančanin, potpredsjednica Upravnog odbora, i Jelena Dragović, čelnica Sindikalne organizacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

– Obraćali smo se prošlim vladama, ministrima, direktorima, ali naši zahtjevi do sada nisu bili ispunjeni. Poslije proganjanja članova sindikata, dobijanja otkaza, prijetnji, mobinga, nerazumijevanja, kako prethodnih predstavnika menadžmenta, tako i donosioca odluka za materijalni status zaposlenih, koji je bio ispod prosjeka u državi i ispod svakog ljudskog dostojanstva, ponosni smo na naš zajednički uspjeh, jer je on veliki – navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije.

Kako se navodi uz svesrdnu pomoć predsjednika granskog sindikata, razumijevanja Vlade Crne Gore, Ministarstva finansija i Ministrastva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zaposleni u Nacionalnim parkovima su napokon dobili novi Kolektivni ugovor.

– Ovim putem Sindikalna organizacija JP za nacionalne parkove Crne Gore upućuje iskrenu i veliku zahvalnost: prvenstveno predsjedniku Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenadu Rakočeviću, koji nas je nesebično podržavao u našoj dugogodišnjoj borbi za bolji materijalni, društveni status. Od prvog dana naše borbe je bio uz nas i zajedno smo nepokolebljivo savladavali sve poteškoće za dobrobit naših zaposlenih – navode sindikalci Parkova.

Doprinos potpisivanju kolektivnog ugovora dali su i premijer Dritan Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, resorno ministarstvo i ministarka Ana Novaković Đurović i naravno direktoru JPNPCG Vladimir Martinović, koji je sindikalcima i radnicima Parkova na početku mandata pružio bezrezervnu podršku.

– Takođe zahvaljujemo se i novinarima, koji su nam omogućili da preko sredstava javnog informisanja upoznamo širu javnost sa aktuelnim problemima u našoj firmi kao i o zahtjevima zaposlenih JPNPCG za dostojanstven rad. Novinari su taj posao obavili na profesionalan i korektan način, na čemu smo im duboko zahvalni.

Naša borba se nastavlja i dalje, za bolji i dostojanstveni život zaposlenih – navode iz Sindikalne organizacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Izvor: DAN

831