Други састанак конзорцијума на пројекту „Права у раду, рад на правима“

Партнери на пројекту „Права у раду, рад на правима“ окупили су се осмог априла други пут како би заједнички анализирали резултате добијене кроз национална истраживања базирана на упитнику „Да ли сте упознати са Вашим радним правима“, те детаљно размотрили наредне пројектне активности.

Упитнике су попуњавали млади до 35 година старости запослени у јавној управи, а у протеклом периоду прикупљено је више од 1000 одговора из пет земаља Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине и Словачке – поделила је са присутнима Кристина Смољановић, чланица пројектног тима и истраживачица Центра за напредне студије Југоисточне Европе Универзитета у Ријеци, у чијој је надлежности била анализа прикупљеног материјала. Сви национални извјештаји, али и регионални пресјек објављени су на званичној страници пројекта и садрже низ значајних и занимљивих налаза, који ће у великој мјери одредити даље дјеловање синдиката када су млади радници у питању.

У наставку састанка, присутни су размјенили идеје по питању визуелног идентитета и централних порука промотивне кампање усмјерене на скретање пажње јавности на значај поштовања и промоције права младих у радном окружењу, уз очекивање да ће иста бити лансирана почетком маја 2019.

Такође, било је ријечи о тренингу будућих едукатора за људска права у радном окружењу, те је након конструктивне дискусије договорено да ће исти бити организован од 20 до 25-о, маја у Братислави. Присутни су се усагласили и око иницијалне агенде и тренерског тима који ће полазнике квалитетно провести кроз процес стицања преко потребних знања и вјештина за дјеловање у улози вршњачких едукатора.

„Партнери су поносни на чињеницу да су захваљујући посвећености и адекватно постављеним активностима у претходна два мјесеца коначно дошли до конкретних података са терена по питању степена информисаности младих о сопственим правима у радном окружењу, и са великим ентузијазмом спремају се да искористе исте као основ за своје даље дјеловање са младима и за младе“, изјавила је на крају састанка Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

У наставку вам доносимо резултате испитивања za Црну Гору.

https://pravauradu.org/fajlovi/izvestaji/Nacionalni_izvestaj_Crna_Gora.pdf

860

Ostavite komentar