Vatra ne bira, požar treba znati ugasiti

Ako građani nemaju ista prava pri zapošljavanju pošto je partijska knjižica i danas najbolja referenca, jedina neupitna jednakost svih jeste da niko od nas nema ugovor sa životom.

Opsjednuti foteljama političari su zanemarili činjenicu da svi mogu biti u nemilosti vatrene stihije, spašavanja života iz najtežih situacija nakon saobraćajnih nesreća, izvlačenja iz provalija… za što su potrebni prvenstveno profesionalci a ne samo „politički podobni“ načelnici.

Političari su planirali – na čelo Službe zaštite i spasavanja u Baru umjesto inženjera zaštite od požara da imenuju čovjeka koji ima diplomu Pomorskog fakulteta. Ovo je rezultat dogovora uobličen u koalicionom sporazumu u Baru između DPS, SD, Biram Bar i Bošnjačke stranke pa je mjesto načelnika Službe „pripalo“ Socijaldemokratama.

Informacija da će za načelnika Službe zaštite i spasavanja biti imenovan čovjek koji je na Fakultetu za pomorstvo diplomirao na smjeru organizacija i upravljanje menadžmentom, umjesto diplomiranog inženjera zaštite od požara koji je preko 20 godina u Vatrogasnoj službi, inače v.d. načelnika, “zapalila” je vatrogasce.

– Načelnik Službe treba da bude profesionalac. Ovo nije politika, ovo su životi, životi građana koje mi spašavamo, naši životi koje rizikujemo kad idemo na intervencije. Nama je i prethodni načelnik Velizar Čađenović bio iz SD-a pa se niko nije bunio, čovek je znao posao, bio je stručan i niko od vatrogasaca nije pridavao važnost kojoj partiji pripada. Međutim, neprihvatljivo je da imenuju nekoga ko nema kvalifikacije što se tiče posla Službe, osim što ima partijske pripadnosti. U barskoj Službi ima još šest ljudi koji ispunjavaju uslove za načelnika Službe zaštite i spašavanja, imaju kvalifikacije, zaposleni su 12 i više godina u Vatrogasnoj, nisu se prijavili na konkurs zbog toga jer sadašnji v.d. načelnika Darko Vidaković ima veće reference od njih, kažu čelnici sindikata vatrogasaca Nikola Đuranović i Bojan Rukavina ističući „načelnik službe se bira na osnovu kvalifikacija koje su definisane konkurskom koji je u skladu sa Zakonom“.

Postavlja se pitanje, u konkretnom slučaju je li koalicioni sporazumi iznad Zakona, ili Vidaković, sa najboljim referencama ima „manu“ pošto je iz DPS-a?

– Na čelu Službe treba da bude čovjek profesionalac, koji zna posao, a ne da dođe neko ko nikada nije ušao u vatru, ne zna šta je vatra, ne zna koji su problemi Službe sa čime treba da se bavi. Konkurisao je čovjek profesionalac, koji ne da ima pet godina u struci već ovaj posao radi 2 i po decenije, školovan je i zna do tančina posao, i konkurisao je čovek koji radi u MUP-u, bio inspektor za strance, i nekoliko godina u Direktoratu za vanredne situacije kao samostalni savetnik, navode vatrogasci, ističu da njihvo reagovanje nije ništa lično, niti je politička priča, već životna – kako se ne zapitaju donosioci odluka šta ako neko njihov bude u situaciji da se mora spašavati!?

Uz podsjećanje novinara da načelnika Službe ipak ne biraju zaposleni, već komisija koju imenuju nadležne institucije, Uprava – vatrogasci naglašavaju da traže primjenu slova Zakona.

– Znamo mi da nemamo pravo da biramo, ali imamo pravo da tražmo i zahtjevamo da se Zakon primenjuje u našoj Službi, navode barski vatrogasci naglašavajući „ Dovesti na čelo Službe čovjeka koji nema reference je nepoštovanje građana, njihovih života i imovine“.

– Nije u pitanju Darko Vidaković. U pitanje je profesionalac koji kad dođe stani pani je rame uz rame sa nama na terenu. Vatrogasci se suočavaju sa požarima, izvlačenju povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, nesrećama, spašavanju iz provalija, sa višespratnica… u pitanju su ozbiljne životne situacije, i jedna greška može da dovede do ljudskih žrtava, ogromne štete – ko će u tim situacijama preuzeti odgovornost? Podsjećamo oprema nam je van upotrebnog roka, ograničeni sa resursima što se tiče gašenja požara, i na sve to još dovesti za načelnika čovjeka koji nije iz struke, pa to je dodatna ugroženost i građana i imovine i naših života na terenu, upozoravaju vatrogasci i zaključuju da se nadaju da će vladajuća kolacija u Baru pri odlučivanju rukovoditi se i odnosom premijera Duška Markovića prema ovoj odgovornoj profesiji za sve građane.

Barski vatrogasci su naveli dva primjera požara, jednog kojim je rukovodio profesionalac i drugog u susjednom gradu koji je gašen pod komandom čovjeka koji nema reference za načelnika Službe.

Imamo primer velikog požara u Šušanju prije nekoliko godina. Gašenje takvog požara nije mogao da organizuje neko ko ne zna posao. Imali smo sreću te godine da je na čelu Službe bio takođe stručan načelnik Čađenović. Da je bio neko ko nije profesionalac samo u tom požaru moglo je pola Šušnja da izgori… mnogo kuća, još više maslina. Kako bi se u toj situaciji snašao čovjek koji nikada nije bio na požaru – nikako! Šteta bi bila orgormna. Ko je iz Direktorata u Crnoj Gori organizovao gašenje požara, bio na požaru, pitaju vatrogasci. Uloga načelnika je, kažu vatrogasci, da efikasno i brzo organizuje gašenje, obezbjedi ispomoć, mora znati kako rasporediti ljude na nepoznatom terenu, obezbediti im dodatnu logistku.

– Imamo i negativan primjer u susjednoj opštini. Politika je dovela na čelo Službe čovjeka koji nema reference i šta je rezultat neprofesionalne organizacije, nestručnog načelnika. Prošle godine – koliko je viševjekovnih maslina izgorelo, kolika je materijalna šteta ljudima nastala. Imali su katastrofu na terenu, a on nije znao kako i gdje da rasporedi kamione koji su mu došli na ispomoć iz drugih gradova. Kamioni su bili neupotrebljeni, a požar je buktio. U toj susjednoj opštini, prethodno su smjenili čovjeka profesionalca i doveli drugog koga je „preporučila“ politika, kažu barski vatrogasci.

Oni zaključuju da je Služba zaštite od vitalnog značaja za sve građane bez obzira na političku opredjeljenost i načelnik mora da bude profesionalac – Vatra ne bira, požar treba znati ugasiti!

730

Ostavite komentar