ODRŽAN SASTANAK SA VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽITELJKOM

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa CG Nenad Rakočević  i potpedsjednik Mile Šestović, koji je istovremeno prva osoba Sindikata tužilaštava CG, jutros su održali sastanak sa Vrhovnom državnom tužiteljkom g-đom Majom Jovanović. Sastanak je održan u cilju rješavanja niza problema zaposlenih u tužilaštvima, kao i u vezi najavljenog skupa podrške Načelniku istržnog zatvora, u organizaciji Sindikata UIKS-a, a povodom bacanja eksplozivnih naprava na njegovu porodičnu kuću, te dovođenja u opasnost njegovog života i članova njegove porodice.

Predstavnici Sindikata su istovremeno upoznali Vrhovnu državnu tužiteljku sa pregovorima vezanim za Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa koji je u fazi zaključivanja, te je ocijenjeno da isti sadrži čitav niz kvalitetnih rješenja putem kojih će se poboljšati status zaposlenih u tužilaštvima, posebno u dijelu rješavanja stambene problematike putem formiranja stambene zadruge, zatim kroz kvalitetno riješeno pitanje dežurstva i pripravnosti, kao i kroz niz drugih ugovorenih novina. Uz to, predočeno je da će se kroz novi GKU koeficijenti složenosti poslova za zaposlene u grupi poslova D regulisati samim kolektivnim ugovorom, dok se trenutno pregovara procenat uvećanja istih. Zajednička je ocjena da je uvećanje zarada za službenike i namještenike neminovnost, te da je očekivanje da će pregovori sa Vladom biti uspješni jer je trenutna zarada službenika i namještenika veoma niska u odnosu na uloženi rad, složenost poslova i stepen odgovornosti, te svakako nedovoljna za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Predsjednik Rakočević  je u razgovoru sa VDT g-đom Majom Jovanović ponovio javno iznijetu zamjerku u vezi sa percepcijom inertnog odnosa nadležnih tužilaca na početku dešavanja vezanih za slučaj bacanja eksplozivnih naprava na porodičnu kuću Predraga Spasojevića, ali i zadovoljstvo što je nakon intervencije VDT čitav postupak ubrzan i što se u kratkom roku došlo do konkretnih rezultata. Takođe, izrazio je nadu da će se uskoro rješiti i svi preostali nerješeni napadi na predstavnike UIKS-a, policije, odnosno svih ostalih bezbjedonosnih službi.

Takođe, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore je  upoznao VDT sa primarnom namjerom današnjeg protesta, a to je da država mora pružiti punu, brzu i efikasnu zaštitu bezbjednosti ličnog  života, života porodica i imovine svim javnim funkcionerima i službenicima od napada kriminalaca, te preduzeti jače i odlučnije mjere u pružanju podrške u borbi protiv kriminala na svim nivoima. Bomba na Načelnika Istražnog zatvora je bomba na državu i sve časne i odgovorne službenike i građane. Stoga, ukazano je da se protestom želi poslati i jaka poruka podrške svim kolegama iz UIKS-a, policije, tužilaštava, sudova, kao i drugih državnih organa da ne posustanu pod prijetnjama, pritiscima i strahu od kriminalaca, već nasuprot, da svojim ličnim primjerom i djelovanjem, uz punu podršku svih državnih instanci i efikasno djelovanje službi,  zadaju presudni udarac kriminalnim strukturama i povrate ugled državnoj upravi i pravosuđu.

Na kraju sastanka dogovorena je buduća otvorena i stalna komunikacija između SUPCG i Državnog tužilaštva.

Sindikat ZIKS-a i Uprave i pravosuđa se takođe ovim putem distancira od javno iznijetih ličnih  političkih izjava i stavova Predraga Spasojevića kao aktivnog političara,  međutim sindikat  podržava Načelnika istražnog zatvora i velike rezultate koje su za kratko vrijeme postigli službenici Istražnog zatvora zajedno sa njim. Protest je podrška i svim ugroženim porodicama kao što je životno bila ugrožena porodica  Načelnika istražnog zatvora, a od ovakvih stvari se nećemo distancirati, jer ipak je  poslednjih dana pokušaj ubistva ove porodice nekako pao u drugi plan.

Još jednom pozivamo  i očekujemo danas u 15 i 30 časova ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva sve dobronamjerne,  časne građane i kolege da svojim prisustvom podržimo hrabre i istrajne borce svih službi protiv organizovanog kriminala.

562