Rakočević: Hvala na priganicama Guverneru Žugiću

Da li će i kada teret raznih kriza da se sa pleća radnika prelije na pleća onih koji imaju, koji su opšte poznato povlašćeni.

Guverner centralne banke Crne Gore je u ovom toliko teškom trenutku po svakog Crnogorca ipak našao način da bankama, poznatim zelenašima omogući profit da dobro zarade iako je i našu zemlju pogodila opšta svetska kriza pandemije koronavirusom.

Apelujemo na Vladu da utiče na Centralnu banku Crne Gore da promijeni odluku o načinu moratorijuma, odnosno da se uvećani anuitet po osnovu kamate na mjesece moratorijuma ukine.

Umjesto da se nađe način i da se najugroženijoj kategoriji, kategoriji građana radnika opterećenih raznim dugovima i teretima pomogne, naše institucije pomažu banke i tajkunska preduzeća kojima se čak daje avans za realizaciju kapitalnih projekata. Najvažniji kapitalni projekat svake države je građanin radnik i njegova porodica, ali se to očigledno zaboravlja.

Ovim putem se takođe obraćamo Vladi Crne Gore da pod hitno donese plan mjera sanacije kako bi se spasila mala i srednja preduzeća, koja su kičma privrede države.

Da li je Vlada u saznanju da je veliki broj malih i srednjih preduzeća na početku izdisaja, ako nije informisana o ovom krucijalnom problemu loše nam predstoji.

Ovogodišnja turistička sezona je očigledno propala pa se postavlja pitanje kako pomoći onima koji žive od  turističke sezone, gdje nisu u pitanju samo vlasnici preduzeća, već i njihovi radnici sa porodicama koji su još i kreditno zaduženi. Opet su u pitanju ustvari sva mala i srednja preduzeća, za koje se urgentno mora naći način kako bi preživjeli ovaj jedan od najkriznijih perioda naše države.

Gro radničke klase bilo u realnog ili džavnog sektora je visoko kreditno zadužen. Svi su bili u očekivanju da će Guverner sa svojom platom od 5 700 eura naći način da se potpuno otpišu najavljene tri rate kredita kao dio podsticajnih mjera za preživljavanje najugroženije klase.

Međutim banke i tajkuni i njihovi interesu su važniji, a obični radnici mučenici moraju da plate još i kamate na mjesece moratorijuma, kao da kamate nisu već uračunate u redovne rate kredita koje će stići na naplatu.

Kada se traži povećanje plata za radnike, kažu nema sredstava, a za Guvernrovu platu od 5 700 eura itekako redovno ima sredstava. Ko danas u Crnoj Gori ima toliku zaradu treba da je ekonomski vanzemaljac, da li je naš Guverner vanzemaljac ili smo mi radnici vanzemaljci pa dobro ne razumijemo njegove odnosno odluke Centralne banke.

Još jednom apelujemo na Vladu Crne Gore koja se do sada u ovoj krizi pokazala veoma odgovorno, da preuduzm eodlučne korake te da utiče na svoje institucije i ukine najavljene kamate i spase radnike otpuštanja i ukidanja plata tako što će naći način da se pomognu mala i srednja preduzeća koja su pred očiglednim kolapsom.

666

Ostavite komentar