RAKOČEVIĆ: Kažnjavaju se oni koji nijesu krivi

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević zatražio je od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da povuče načelni stav tog suda po kojem državni službenik ili namještenik, koji je primljen mimo konkursa, može ostati bez posla i usmenim saopštenjem starješine organa. On smatra da se ovakvim pravnim stavom kažnjavaju oni koji nijesu krivi, a da o odgovornima nema ni slova.

– U obrazloženju vašeg pravnog stava se citiraju odredbe zakona koji više nije na snazi, odnosno da li se vaš stav odnosi i na slučajeve nezakonitog zapošljavanja po važećem Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Takođe, nijednog slova nema o odgovornosti starješina državnih organa koji su svojim radnjama proizveli nezakonito stanje u oblasti zapošljavanja u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, pa nas zbunjuje kao to da najviša institucija za zaštitu pravde zauzima načelni pravni stav, da se kažnjavaju oni koji nijesu krivi, a o odgovornima, ni slova ukazao je Rakočević u dopisu Medenici.

Kako ističe, eventualno nepoštovanje procedure koje prethodi donošenju rješenja o zasnivanju radnog odnosa (neobjavljivanje oglasa, objavljivanje suprotno imperativnim propisima, nepoštovanje procedure izbora kandidata i druge nezakonitosti i nepravilnosti) mogu dovesti do poništavanja ovog akta u proceduri propisanoj zakonom.

– Poništavanje rješenja o prijemu radnika u radni odnos može biti razlog za prekid radnog odnosa i pitanje prekršajne odgovornosti starješine organa koji nije ispoštovao zakonom propisanu proceduru za donošenje rješenja. I u ovom slučaju poslodavac bi morao donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa državnog službenika ili namještenika ocijenio je on.

Kako naglašava, državni službenik ili namještenik uspostavlja radni odnos na osnovu rješenja o prijemu u radni odnos, od momenta stupanja na rad i za to vrijeme ostvaruje svoja prava i ispunjava svoje obaveze u skladu sa radno-pravnim normama.

Zahtijevamo od Vrhovnog suda Crne Gore da koriguje predmetni Načelni pravni stav. Takođe vas molimo da nam odgovorite u razumnom roku, kako bi kao odgovorni ljudi mogli da zauzmemo stav po ovom pitanju, odnosno kako bi preduzeli sindikalne aktivnosti za zaštitu naših članova zaključuje se u dopisu Rakočevića.

Kako je „Dan ranije objavio, Vrhovni sud je 14. septembra zauzeo načelni pravni stav po kojem državni službenici i namještenici, koji rade u državnoj upravi iako za njihova radna mjesta nije bio raspisan konkurs, ustvari se nalaze na faktičkom radu, te da njihov angažman može biti prekinut usmenim ili pisanim saopštenjem starješine organa.

„Dan je ranije pitao Vrhovni sud da li smatra da se ovim pravnim stavom može doprinijeti ugrožavanju radničkih prava u Crnoj Gori, na šta nijesu odgovorili, već su precizirali da u skladu sa principima transparentnosti rada svoje stavove objavljuju na zvaničnom sajtu.

Izvor: DAN

663

Ostavite komentar