Rakočević: U Crnoj Gori počeo da funkcioniše princip smjenjivosti

Konačno je u Državi Crnoj Gori počeo da funkcioniše princip smjenjivosti i odgovornosti. Pomisao je u jednom trenutku bila da će i ovi sadašnji funkcioneri vlasti shvatiti posjed svoje pozicije kao lični feud i đedovinu. I jeste tako bilo. Doskorašnja predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore Marina Jočić arogantno je rukovodila ovom ustanovom, kao da je direktor, a ne pozicija nadzora, kaže Nenad Rakočević, predsjednik Sindikat uprave i pravosuđa CG (SUPCG).

– Na njene odluke nisu mogli uticati ni Vlada niti njena partija. Donosila je odluke i povlačila poteze koji su mnogo naškodili i državi i samoj političkoj struji iz koje dolazi – kaže Rakočević.

Ističe da je Sindikat uprave i pravosuđa već mjesecima unazad vodio rovovsku borbu kako bi se u Nacionalnim parkovima eliminisalo bezakonje i kriminal.

– Naš sindikat vodio je rat i sa prošlom upravom ovog preduzeća, na čelu sa Elvirom Klicom. Upozoravali smo je na mnogo šta mi sindikalci, kao i mnogi dobronamjerni građani i radnici ovog preduzeća, ali bivša predsjednica nije htjela da čuje. Postavila je, ostavila i zaposlila mnoge sumnjive kadrove. Bilo da su te osobe bile oštro sječivo prošle vlasti, bilo da su zbog nezakonitosti kažnjavani i ostajali bez posla, bilo da su se javno ranije, a i u njenom bitisanju bavili kriminalom, Marina Jočić nije htjela nikog da sasluša, a kamoli da reaguje – ističe čelnik sindikata.

Kada su, kaže, mnogi pomislili da nema više u Crnoj Gori političkog, prijateljskog i nepotističkog zapošljavanja, uprava Nacionalnih parkova ih je demantovala.

– Ako je neko posmislio da se danas na ovaj način stiču politički glasovi, grdno se prevario, dešava se upravo suprotno. Po raznim vrstama nezakonitih ugovora Marina Jočić je zaposlila nepoznato veliki broj osoba. Na četiri meni poznata raspisana oglasa primljeni su svi koji su u tom trenutku već radili po osnovu neke vrste nezakonitog ugovora. Znači oglasi su bili namješteni i već se znalo ko će biti primljen – ističe Rakočević.

Kolika je količina prepotentnosti i arogantnosti bila u pitanju, najbolje se, kako kaže, „vidi kroz primjere gdje je jedan doktor nauka uskospecijalizovan za opis posla koji se tražio oglasom odbijen u odnosu na nekog nekompetentnog sa partijskom knjižicom, a koji je naravno primljen“.

– Degutantno je spominjati koga je bivša predsjednica i direktorica postavila na čelo komisije za prijem novih zaposlenih u NP „Skadarsko jezero“, to je već umijeće. Dijelila je koeficijente u svojoj ustanovi po ličnom nahođenju. Ma ko gleda propise i zvanja, ovdje se radi o moći – kaže Rakočević.

Ističe da nije tačno da su najbolji rezultati postignuti u NPCG od kada je ona na njenom čelu. Iz SUPCG kažu da su mnogi upozoravili i informisali Jočić o količini kriminala, konkretno na Skadarskom jezeru.

– Da li Jočić zna da su od kada postoje NPCG, a pogotovo u vrijeme ovogodišnjeg zabrana, organizovene kriminalne grupe izlovile najveću količine ribe ikada. Da li su to rezultati. Da li je ova velika bivša opozicionarka znala, kao što jeste, da sindikat ustanove NPCG i njenu predsjednicu je bivša uprava mobingovala, proganjala i mučila. Da li je znala da je zbog politički i interesno kanalisanog otkaza predsjednici sindikata od strane Elvira Klice, ova majka troje djece i jedina zaposlena u porodici bila ostala bez kore hljeba. Da li je znala da je pomenuta bila u ranijem upravnom odboru kao predstavnik radnika i da je zbog toga, kao i zbog poziva sindikalca, braneći interese radnika i boreći se protiv nezakonitosti bila proganjana, tlačena i dobila otkaz – konstatuje predsjednik SUPCG.

Sve je to, naravno, kaže, znala Marina Jočić. Sud je, naravno, vratio na posao pomenutu predsjednicu jednog od sindikata u toj ustanovi.

– Međutim, drugi takozvani žuti političko obojeni sindikat, koji je formirao Elvir Klica je bivša predsjednica Marina Jočić zdušno prigrlila u svoje krilo, a mobingovanu pomenutu predsjednicu je pokušala marginalizovati i ponašala se prema njoj kao prema neprijatelju. Sve one zaposlene koje je zatekla, a koji su joj najkvalitetnije podišli, a takvih je mnogo, bez ikakvih mjerila radnih i stručnih sposobnosti je ostavila ili čak postavila na neke veoma važne pozicije u toj ustanovi – ističe Rakočević.

On se pita da li je to ona čuvena opozicionarka iz prošlih vremena, koja onako iznenađujuće nekulturno javno proziva premijera Crne Gore, za koga je inače znala da će je smijeniti i prije nego li je izašla u javnost sa onim gnusnim izjavama. Mnogo dvoličnosti, licemjerja i interesa u jednoj osobi koja je tako kratko bila na čelu jednog veoma značajnog državnog preduzeća.

Oštećeni po osnovu konkursa da se obrate Inspekciji rada

Ovim putem pozivamo sve one oštećene učesnike pomenutih oglasa da se obrate Inspekciji rada, da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama traže sve informacije vezano za oglas, odnosno svu potrebnu dokumentaciju onih koji su primljeni, te da svim dostupnim pravnim načinima ponište namještene oglase, a onda se nanovo kandiduju.

Sindikat pozdravlja premijerov potez

– Mi iz sindikata pozdravljamo ovaj potez premijera, kao i političke struje koja je dala mig da se ova aktivnost realizuje, uz čestitke novom predsjedniku Upravnog odbora NPCG i s željom da svojim budućim radom nema sličnosti sa svojim prethodnicima – poručuje Rakočević.

Ističe da će Sindikat uprave i pravosuđa CG svugdje gdje se dešavaju ovakve ili slične stvari dobronamjernom kritikom davati doprinos funkcionisanju principa slova zakona i demokratije.

Izvor: DAN

1.698

Ostavite komentar