Sindikat uprave i pravosuđa traži od Vlade povećanje zarada

Kako se poslednje i više nego minimalno uvećanje zarada za zaposlene u Državnoj upravi i lokalnim samoupravama desilo sa donošenjem poslednjeg Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore smatra da je došao krajnji trenutak da Vlada Crne Gore reaguje i uveća zarade za ovu kategoriju zaposlenih.

Višegodišnja povećanja cijena osnovnih životnih režija, namirnica, energenata, kao i poslednja najava nerealnog uvećanja cijene električne energije, mora da prati i poboljšanje životnog standard naših radnika. Iz tog razloga tražimo od Vlade kao najveće i jedine relevantne institucije u Crnoj Gori, da uveća zarade za sve zaposlene u Državnoj upravi i lokalnim samoupravama tako što će pristupiti izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prosječne zarade za ovu kategoriju zaposlenih daleko su od zvanične prosječne zarade u Državi. Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u prosjeku primaju ispod 350 eura, a sa visokom se kreće ispod 500 eura.

Svi koji pripadaju kategoriji grupe D Zakona o zaradama osim što su grubo diskriminisani u odnosu na grupe  A, B i C, još su u velikom problemu kako preživjeti mjesec i kako dostojanstveno živjeti od svoga rada.

Od Vlade Crne Gore tražimo još i da kao ravnopravni socijalni partneri konačno sjednu sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore za sto, gdje bi se raspravljalo o najvažnijim temama, a jedna od njih je i način finansiranja odnosno rješavanja stambene problematike za naše članove. To je posebno važno iz razloga jer naši članovi nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na druge djelatnosti javnog sektora kojima se već više godina sa vaše strane izlazi u susret tako što redovno godišnje izdvajate značajan iznos sredstava za stambenu problematiku. Od Vas tražimo da se na istovjetan način pristupi rješavanju i ovog našeg krucijalnog životnog problema.

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore

Predsjednik,

Rakočević  Nenad

663

Ostavite komentar