Sudije i tužioci podržavaju kriminalce

Predsjednik Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević naveo je u odgovoru Udruženju sudija da u svako žitu ima kukolja, pa i među nosiocima pravosudnih funkcija. On je rekao da se javnosti prikazuje iskrivljena slika jer se te stvari “zamažu pomadom iz Mil-popa”.

Kako ste vi stali u zaštitu svojih kolega, dozvolićete da to isto pravo ima i Sindikat, odnosno ja kao njeghov predstavnik. Razlog našeg okupljanja upravo je ono što ste vi naveli u svom reagovanju, a to je da se zaštiti načelo nepristrasnosti, nezavisnosti i ugleda sudijske funkcije. Sviđa mi se što ste ipak uočili da se radi o konkretnom slučaju, a ne o generalnom stavu u pravosuđu, a i o tome možemo da progovorimo. Nosioci pravosudnih funkcija su i tužilac kojeg su ovih dana privodili na saslušanje u Specijano policijsko odjeljenje, sudija koji je optužen za korupciju, itd., što će reći da i u najkvalitetnijem žitu ima kukolja, odnosno i nosioci pravosudnih funkcija su ljudi sa svim svojim vrlinama i manama, a kada to sve premažemo pomadom (Mil-pop), nažalost, javnost dobija iskrivljenu sliku stanja u pravosuđu. Ja vama nisam kriv što vi vidite u mojoj izjavi ono što vam prvo pada na pamet (a zašto ste baš to pomislili?), ali za sve što sam rekao imam i argumente i dokaze. Najčešće kada neko nešto uradi, to negira čuvenom rečenicom „imate li vi dokaze za to. E pa poštovani, mi želimo nezavisno pravosuđe jednako koliko i vi, te iz tog razloga protestujemo protiv rada postupajućeg sudije Son>e Keković. Ugled, autoritet, profesionalizam i čast se izgrađuju postupcima, a ne dobijanjem moći da se nekome odlučujuje o sudbini. Kao prvo, iako se oštećeni jasno na ročištu izjasnio da ga nisu mučili okrivljeni službenici, već neki drugi, ona nalazi razlog i navodne dokaze da ih osudi na po šest mjeseci zatvora, a nikako ne pokušava da nađe dokaze za našu bivšu koleginicu koja je krala novac iz kase osuđenika, koju oslobođa. Kao što sam već naveo, toj koleginici je tetka visoki funkcioner u tužilaštvu (kakva slučajnost). To je lako provjerljiva istina istakao je Spasojević.

On je podsjetio da je u svojoj izjavi naveo da se sudija Keković prije i poslije ročišta sastaje sa tužiocem Miroslavom Turkovićem u lokalima u Danilovgradu, što je i navedeno i u zahtjevu za izuzeće.

Izuzmite video-nadzor sa pomenutih lokala, pa ćete i sami vidjeti, a ja ću vam obezbijediti svjedoka za to koliko god hoćete. A ako se neko toliko često sastaje u kafanama u radno vrijeme, naočigled javnosti, ne vidim tu ništa uvredljivo, ali ćete se složiti da onda postoji mogućnost da se na sudiju, osim na ročištu, utiče i van ročišta. Kao treće, demonstrirali ste očigledno nepoznavanje stanja u ZIKS-u. Brojni izvještaji međunarodnih organizaicja koje se bave stanjem u našem zatvorskom sistemu, izvještaj Zaštitnika ljudskih prava, pa i sami zaključak Vlade Crne Gore da u zatvoru nedostaje veliki broj zaposlenih kako bi se ispunili standardi EU, kao i zadnji izvještaj Zaštitnika da svaki drugi zatvorenik pati od nekog mentalnog poremećaja ili bolesti, jasno ukazuju da je tamo rad postao sve teži. Nejasan je pritisak tužilaštva na zaposlene koji se sa svim tim nedaćama bore, pa smo stekli utisak da za sve dosadašnje objavljene torture koje su nekažnjene ili kažnjene malim kaznama treba da plate zaposleni u ZIKS-u. Ako nije tako, neka nam neko objasni drugi razlog.

Zašto ste vi prvi izveli zaključak da je neko povezivao kriminalne strukture sa pravosudnim funkcijama, ja to ne znam, kada sam ja jasno rekao da ovakav odnos tužilaštva i postupajuće sudije najviše odgovara kriminalnim grupama u ZIKS-u. Morate znati da je samo u prva dva mjeseca ove godine sprovedeno 95 disciplinskih postupka protiv zatvorenika, od kojih najviše zbog odbijanja naređenja, što je osnov za zakonitu primjenu sredstava prinude, ali sada zaposleni to izbjegavaju zbOg situacije u kojoj bi mogli da se nađu. Prije samo nekoliko godina, ovaj broj disciplinskih prekršaje nije bio dostignut ni za godinu dana, što će reći da sa podizanjem optužnica protiv zaposlenih u ZIKS-u za ono što su uradili u redovnom radu proporcionalno raste broj prekršaja zatvorenika, te se dovodi u pitanje bezbjednost svih zaposlenih u ZIKS-u i sama svrha kazne zatvora. Zatvor postaje jedna vrsta akademije za kriminalce, u kojoj će oni svojim neformalnim sistemom preuzeti unutrašnje upravljanje. Sada oni znaju da imaju punu podršku tužilaca i sudija za podsticanje nediscipline u zatvoru. Primjer je kada su naši službenici postupili u skladu sa zakonom i primijenili prinudu, koja je od strane uprave ZIKS-a i Zaštitnika ljudskih prva ocijenjena kao zakonita i srazmjerna, a tužilaštvo podiže optužnicu protiv njih zbog mučenja!? Molim vas da nam objasnite kako da primijenimo sredstva prinude kada smo napadnuti, a da se pritom ne nanesu bilo kakve povrede, i da li je to moguće istakao je Spasojević.

Zovu Stankovića na razgovor

Nikavu štetu mi ne želimo da nanesemo pravosuđu, već, naprotiv, da se vi pozabavite konkretnim slučajem. Da nismo protestovali protiv konnretnog sudije, ne bismo imali priliku da skrenemo pažnju javnosti na ovo, a prije svega smo se obratili vrhovnom državnom tužiocu i predsjednici Vrhovnog suda, da o ovome porazgovaramo i da se posavjetujemo, na šta nam ni do danas nije odgovoreno. Složićete se sa nama da je Viši sud zatrpan predmetima i da u tolikom poslu može da pogriješi, a kada on presudi tada je već kasno da o ovom diskutujemo jer je presuda pravosnažna.Mi smo na istom zadatku da obezbijedimo funkcionisanje države u pravnim okvirima, i to treba da radimo zajedno, te ovo postupanje zaposelnih nije usmjereno protiv pravosuđa već je veoma konkretno, poručio je Spasojević.

Izvor: DAN

573

Ostavite komentar